Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Mennyit lehet keresni a magyar egészségügyben?

Mennyit lehet keresni a magyar egészségügyben?
Fotó: Pixabay/TheShiv76

Bár arról a legtöbbünk már garantáltan értesült a hírekből, hogy idén folytatódik a magyar egészségügyi szakdolgozók és az egészségügy egyéb területein dolgozók béremelése, azzal viszont már kevesebben vagyunk tisztában, hogy ez mekkora összeget is jelent pontosan.

Pedig, ha netalántán szeretnénk megpályázni a https://hevesallas.hu/allasok/egeszsegugy-gyogyszeripar weboldalon meghirdetett pozíciók valamelyikét, akkor ezt a dolgot nem árt tudni. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünket ennek a témának szenteljük, és részletesebben elmélyülünk benne.

Mit kell tudni a kormány eme legújabb rendelkezéséről?

Annak érdekében, hogy az egészségügyi szektorban megközelítőleg 84 ezer ápoló, és 24 ezer műszaki területen dolgozó személy béremelése megoldhatóvá váljon, a kormány 2023-ban erre a célra 50 milliárd forintot különített el.

Ráadásul az egészségügyi szolgáltatók számára lehetővé tette, hogy havonta munkavállalónként 57.600 Ft-os béremelésre fordítható támogatási összeget is megigényelhessen.

Az egészségügyi szakdolgozók bére egyébként legutóbb 2022 januárjában lett megemelve, méghozzá 21%-kal. Ez a legújabb rendelkezés pedig 18%-os emelést jelent.

Az egészségügyi szakdolgozói bértábla több szintet különböztet meg

A 2023 júliusától életbe lépő, a magyar egészségügyben dolgozók illetményezési rendszerét szabályozó bértábla, összesen 17 szintet különböztet meg, és ezekhez fizetési osztály tartozik. A legalacsonyabba azok a munkavállalók tartoznak, akik legfeljebb 3 éve dolgoznak a pályán. Az ő induló alapbérüket bruttó 288.914 forintos összegben határozza meg, ami ugyan még mindig nem számít túl soknak, de a tavalyi 250.717 forinthoz képest határozottan előrelépést jelent.

Ami pedig a legmagasabb fizetési szinthez tartozó dolgozók induló alapbérét illeti, ezt a bértábla már havi bruttó 1.009.968 forintban szabta meg. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy ebbe a kategóriába azok tartoznak, akik már több mint 49 éve tevékenykednek az egészségügyben.

De a tavalyi évhez képest ennek a fizetési szintnek az illetményét is jócskán megemelték. Ez ugyanis tavaly még csupán 855.905 forint volt.

Mi várható a jövőre nézve?

Mivel a kormány nem szeretné, hogy tovább nyíljon az olló a szakápolók és az orvosok alapbére között, így a tervek szerint jövőre ismét várható némi fizetésemelés. Ennek köszönhetően pedig 2024. március 1-jére az egészségügyi szakdolgozók átlagos alapbére eléri majd az orvosi átlag alapbér 37%-át.

Persze sokak számára nem csupán a fizetés a döntő azzal kapcsolatban, hogy elvállalnak-e valamilyen egészségügyi szakdolgozói pozíciót. Sokszor figyelembe veszik például a munkakörülményeket, az extra juttatásokat vagy az előrelépési lehetőségeket is. Mit sem ér ugyanis a magas fizetés, ha valaki nem érzi jól magát a munkahelyén.

Kapcsolódó friss hírek