Baleset

Holtan esett össze egy 12 éves diák Tiszadadán, az iskolában

Baleset

Ki akart ugrani egy férfi a pécsi tévétoronyból, dolgozók és vendégek rángatták vissza

Bűnügy

Beteg állatok: homokot, kavicsot tömtek egy kisfiú szájába Borsodban, életveszélyes állapotba került

Szijjártó: ma véglegessé válik, hogy Magyarország évtizedek után ismét embert küld a világűrbe

Nagy segítség ez a magyar családoknak!

RövidenRöviden
Szijjártó: ma véglegessé válik, hogy Magyarország évtizedek után ismét embert küld a világűrbe
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A nap folyamán aláírásra kerül a szerződés az Axiom Space nevű amerikai vállalattal, amelynek alapján immár véglegessé válik, hogy Magyarország hosszú évtizedek után ismét embert küld a világűrbe – üzente a jó hírt a magyar családoknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Austinból.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető megérkezett Texasba, hogy aláírják a szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) szorosan együttműködő, Axiom Space nevű vállalattal, és ennek nyomán immáron biztossá válik, hogy évtizedek után a második magyar űrhajós is megkezdheti a misszióját 2024 végén vagy 2025 elején.

TEXAS – indulhat a magyar űrmisszió

TEXAS – indulhat a magyar űrmisszió

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, September 19, 2023

Emlékeztetett rá, hogy a kormány nemrég arról határozott, hogy a magyar űripari stratégia keretében kutatót küld fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát tesztelje és tudományos kísérleteket hajtson végre. Az ezen idő alatt elvégzendő feladatok listájának összeállításában a hazai űripari szereplők és egyetemek is részt fognak venni.

„Ezek a tesztek majd nagymértékben segíteni fogják a kifejezetten magas hozzáadott értékű, high-tech magyar iparágak fejlődését, legyen szó akár az egészségtudományról vagy bármely egyéb, a modern iparágakhoz kapcsolódó fejlesztésekről”

– magyarázta annak a „high-tech” kormánynak a minisztere, amely még egy vasúti felújítást sem tud úgy szétlopni elkezdeni, hogy ne keserítse meg ezrek életét.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ezen expedíciót a magyar űrhajós négyfős nemzetközi csapat tagjaként hajtja majd végre.

A világ egyik vezető űrkutatási társaságának számító Axiom Space-szel kötendő szerződésben indítási ablakot határoztak meg 2024 októberétől 2025 elejéig, amelyen belül a magyar űrhajós harminc napot tölthet az ISS-en. „Hogy pontosan mikor kerül sor ezen indítási ablakon belül az űrexpedícióra, az pedig azon múlik majd, hogy a NASA és a Nemzetközi Űrállomás közötti űrrepülések menetrendje egészen pontosan hogyan fog kinézni, illetve milyen ütemterv szerint képzik majd ki azt a másik három, nem magyar űrhajóst, akik ebben az expedícióban részt fognak venni” – monda Szijjártó.

Ezek is érdekelhetnek

Bekérette a szlovák külügyminisztérium a magyar nagykövetet Szijjártó Péter kampányolása miatt

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta a boszniai szerb elnököt

Szijjártó Péter kis híján felszólította Ausztriát, de végül inkább csak határozottan felkérte

Szijjártó aktiválta az ügyeleti telefont és három konzult is riasztott a Litvániába utazó Fradi-szurkolók pesztrálására

Szijjártó Péter úgy tudja, Magyarországé a legszuverénebb külpolitika Európában