Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Időjárás

Heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológia

Bűnügy

Robbantással fenyegetőzött egy férfi Kisbajcson, egy nappal az esztergomi tragédia után

Elítélték a férfit, aki vadászpilótákat vakított el lézerrel

RövidenRöviden
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én.
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei gyakorló elfogást hajtanak végre Litvánia légterében 2022. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A Tiszaújvárosi Járásbíróság egy év hat hónap – végrehajtásában két év – próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki vadászpilótákat vakított el lézerrel.

A Miskolci Törvényszék csütörtökön azt írta, az ítéleti tényállás szerint a vádlott két évvel ezelőtt áprilisban lakása udvarából alkalmanként legkevesebb harminc percig próbálkozott azzal, hogy három – egy borsodi kistelepülés közigazgatási területe feletti légtérben – kiképzési repülési gyakorlatot végző vadászrepülőgép pilótafülkéibe bevilágítson.

Mint írták, a férfi a lézerfénnyel a gépet vezetőknek pillanatnyi látásvesztést, szemkáprázást okozott. Egy alkalommal a lézer fényének zavaró hatása olyan mértékű volt, hogy

a pilóta a repülőgép kötelezően használandó navigációs fényeit kikapcsolta annak érdekében, hogy a férfi a járművet szem elől tévesztve felhagyjon cselekményével.

A vádlottat, aki cselekményével a három pilóta életét és testi épségét veszélyeztette, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek a bíróság. Enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe az „önhibából eredő ittasságát”, valamint azt, hogy közvetve a környéken élők életét is komoly veszélynek tette ki – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor megszólalt az Esztergomban történt robbantás kapcsán

„8-10 métert repültek” a rendőrök a detonáció következtében – Megszólalt a TEK az esztergomi robbantásról

Halálosan megfenyegette David Pressmant egy tápiószecsői férfi, őrizetbe vették

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

Robbantás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek

Robbantással fenyegetőzött egy férfi Kisbajcson, egy nappal az esztergomi tragédia után