Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Friss veszélyjelzés: 50-80 mm esőre, villámárvizekre, 80 km/órás széllökésekre figyelmeztetnek

A vihar után összegyűlt esővízben haladnak járművek a budapesti Teréz körúton, az Oktogonnál 2020. június 14-én.
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Nagyot változik időjárásunk egy hidegfrontnak köszönhetően szerdán: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint délután, este nyugat, északnyugat felől kedvezővé válnak a feltételek zivatarokhoz, amelyeket felhőszakadás, viharos széllökés, esetleg kisebb szemű jég kísérhet.

A felhőszakadások során 20-30, de lokálisan akár 40 mm-t meghaladó eső is lehullhat. A viharos széllökések 60-70 km/órásak lehetnek,

de nem kizárható kezdetben lokálisan egy-egy 80 km/órát meghaladó lökés sem.

Ha érkezik jég, az a meteorológusok szerint nem fogja szemméret tekintetében meghaladni a 2-3 centimétert. A csapadékzóna éjfélig hozzávetőlegesen a Duna vonaláig juthat.

Csütörtökön a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esély, a legfőbb veszélyforrás ekkor már várhatóan a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 mm csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan

akár 50-80 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll.

A várható zivatarok miatt csütörtökre az összes megyére első fokú figyelmeztetést adtak ki, a felhőszakadások miatt pedig első- és másodfokú figyelmeztetés érvényes néhány megyében.

A meteorológusok szerint csütörtök estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör.

Kapcsolódó friss hírek