Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Időjárás

Ezt az időjárást már nem hiszed el – mutatjuk a hétvége friss előrejelzését

Nem lesz olcsó a fűtés a fával tüzelőknek sem 2023 telén

Bottyán RóbertBottyán Róbert
Tűzifa a Pest megyei Csörögön 2022. december 12-én.
Tűzifa a Pest megyei Csörögön 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az utóbbi időszakban az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni – mondta a Pénzcentrumnak Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A szakember szerint a tavalyi évhez képest mérsékeltebb az érdeklődés a tűzifa iránt, de 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt meglódult a lakossági kereslet, viszont ebben az időszakban a tavalyelőtti, és azt megelőző évekhez hasonlítva nagyságrendileg a szokásos szinten mozog a fakereslet.

Az árak kapcsán Sulyok arról beszélt, náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint.

„Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben”

– magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A Pilisi Parkerdő a Pénzcentrumnak azt emelte ki, a tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest ugyanis

egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább.

Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe. Ha valaki nem akar, vagy nem tud vesződni a tüzelő felhasogatásával, akkor neki azért a fentieknél is magasabb árat kell fizetnie:

egy köbméternyi tűzifa 60 ezer és 75 ezer forint közötti áron mozog.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán úgy tudja, minden magyar család 181 ezer forint támogatást kap minden hónapban

Továbbra sem rózsás az inflációs adat: 16,4 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak augusztusban

Orbán Viktor elutazott

Mi történt? Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül fontos vezetőket rugdosott ki szombaton

Orbán, miután az EU legmagasabb inflációját szakította a magyarok nyakába bejelentette, hogy a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát

Németh Szilárd bemondta: az augusztustól induló rezsiévben is marad a rezsicsökkentés