Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Nem lesz olcsó a fűtés a fával tüzelőknek sem 2023 telén

Tűzifa a Pest megyei Csörögön 2022. december 12-én.
Tűzifa a Pest megyei Csörögön 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az utóbbi időszakban az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni – mondta a Pénzcentrumnak Sulyok Csaba, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A szakember szerint a tavalyi évhez képest mérsékeltebb az érdeklődés a tűzifa iránt, de 2022-ben a lakossági rezsicsökkentés átalakítása miatt meglódult a lakossági kereslet, viszont ebben az időszakban a tavalyelőtti, és azt megelőző évekhez hasonlítva nagyságrendileg a szokásos szinten mozog a fakereslet.

Az árak kapcsán Sulyok arról beszélt, náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint.

„Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni: ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben”

– magyarázta a vezérigazgató-helyettes.

A Pilisi Parkerdő a Pénzcentrumnak azt emelte ki, a tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest ugyanis

egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább.

Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe. Ha valaki nem akar, vagy nem tud vesződni a tüzelő felhasogatásával, akkor neki azért a fentieknél is magasabb árat kell fizetnie:

egy köbméternyi tűzifa 60 ezer és 75 ezer forint közötti áron mozog.

Kapcsolódó friss hírek