Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Továbbra sem tudják, miért zuhant a Balatonba a rendőrségi helikopter

Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert Balatonszéplak közelében 2023. szeptember 7-én.
Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert Balatonszéplak közelében 2023. szeptember 7-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Egyelőre ismeretlen a rendőrségi helikopter balatoni balesetének oka – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf szerint a helikopter és személyzete repülésre alkalmas állapotban kezdte meg szolgálati feladata végrehajtását.

A helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot. A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre – mondta.

Gál Kristóf közölte, hogy a rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást.

A Balatonba zuhant egy helikopterHáromszáz méterre a balatonszéplaki parttól zuhant a vízbe csütörtök délután a helikopter és azonnal elmerült, legénysége a tűzoltók kiérkezése előtt kijutott a partra. A becsapódás helyét bójával jelölte meg az a hajós, aki a partra vitte a pilótákat. A siófoki hivatásos tűzoltók a társzervekkel vízre szálltak és motorcsónakokból figyelték a vizet, hogy azonnal intézkedni tudjanak, ha üzemanyag-szivárgást észlelnek. A helikopter kiemelésében közreműködött a katasztrófavédelem búvárszolgálata, amelynek tagjai köteleket rögzítettek a helikopterre, majd egy erőgép uszályra emelte a sérült gépet. Ezt követően a rotor egy letört darabját a búvárok a felszínre hozták.💯A kiemelés során körülbelül egy liter üzemanyag jutott a vízbe, amelyet veszélyesanyag-felfogó hurkákkal a tűzoltók körülhatároltak, majd speciális lapokkal felitatták azt. A beavatkozás során a katasztrófavédelmi mobil labor munkatársa is a vízen tartózkodott és folyamatos méréseket végzett, de káros, veszélyes anyagot nem talált a Balaton vizében.A sérült helikoptert a kikötőben a Székesfehérvárról érkező tűzoltódaru emelte a partra, majd a legközelebbi reptérre szállították.Videó: Somogy VMKI

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Friday, September 8, 2023

A repülőesemény vizsgálatát katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztálya közösen folytatja. Vizsgálatuk lezárásáig a légibaleset bekövetkezésének okáról megalapozott kijelentés nem tehető – fűzte hozzá a szóvivő.

Az MD500E típusú helikopter Balatonszéplak-felső közelében csütörtök 14 óra 44 perckor zuhant a Balatonba, senki nem sérült meg. A járművet még aznap kiemelték a tóból.

Kapcsolódó friss hírek