Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Bezár egy gyár Gödöllőn, 800 embert rúgnak ki

A Lear Corporation szerdán, munkásgyűlés keretében jelentette be, hogy a gödöllői gyáregységét bezárja.

A Lear Corporation Hungary Kft. csarnoka Gödöllőn.
A Lear Corporation Hungary Kft. csarnoka Gödöllőn. Fotó: varicontroll.hu

Munkásgyűlésen jelentette be az amerikai gyökerű Lear Corporation Hungary Kft., hogy gyakorlatilag bezárja a gödöllői gyáregységét – értesült a 24.hu.

Mint írják, a cég 1992 óta van jelen a magyar járműiparban, többek között elektromos kábelelosztó egységek gyártásával foglalkozik. Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a lap megkeresésére elmondta,

a cég szerdán egy több mint 800 fős csoportos létszámleépítést jelentett be, ami gyakorlatilag egyenértékű a gödöllői kábelkorbácsgyár bezárásával.

Okként említette, hogy a cég vélhetően úgy ítélte meg: hazánkban már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés. A kábelkorbácsgyártás alacsony hozzáadott értékű, nagy élőmunka igényű technológiát igényel, robotizálni nem lehet. Emlékeztetnek, a cég öt éve záratta be 500 fős gyöngyösi kábelkorbács-üzemét, valamint a gödöllői egységnél is több száz fős leépítések voltak.

Az anyacég olyan országban kezdett el üzemeket nyitni – Szerbiában, Tunéziában, Marokkóban –, ahol alacsonyabb bérköltség társul a munkafolyamatokhoz, fokozatosan át is helyeződtek egyes termékek gyártása Magyarországról az új telephelyekre. Korábban a megszüntetett munkafolyamatok helyére hoztak másokat, most viszont Kozma Zsolt szerint nem jön gyártás a kiesés helyére.

Úgy tudni, a gyár munkatársait lesújtotta a hír, sokan nyugdíjközeliek. Várhatóan a jogszabályoknak megfelelően indulnak majd az egyeztetések, melyekbe bekapcsolódik a szakszervezet is. Itt beszélik majd meg a leépítés ütemezését, a pontos létszámot, és a lépés miatti javadalmazási csomagot is.

A munkáltató hangsúlyozta, igyekszik munkaerőpiaci programokban is részt venni, hogy az elbocsátott dolgozók minél hamarabb elhelyezkedjenek.

Kapcsolódó friss hírek