Baleset

Megszólalt a MÁV-vezér a hajnalban történt újabb vasúti baleset kapcsán

Baleset

Nagy baleset az M1-esen, többen megsérültek

Gazdaság

Brutális üzemanyag-drágulás jön csütörtökön

Bezár egy gyár Gödöllőn, 800 embert rúgnak ki

A Lear Corporation szerdán, munkásgyűlés keretében jelentette be, hogy a gödöllői gyáregységét bezárja.

lear-corporation-godollo
A Lear Corporation Hungary Kft. csarnoka Gödöllőn. Fotó: varicontroll.hu

Munkásgyűlésen jelentette be az amerikai gyökerű Lear Corporation Hungary Kft., hogy gyakorlatilag bezárja a gödöllői gyáregységét – értesült a 24.hu.

Mint írják, a cég 1992 óta van jelen a magyar járműiparban, többek között elektromos kábelelosztó egységek gyártásával foglalkozik. Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke a lap megkeresésére elmondta,

a cég szerdán egy több mint 800 fős csoportos létszámleépítést jelentett be, ami gyakorlatilag egyenértékű a gödöllői kábelkorbácsgyár bezárásával.

Okként említette, hogy a cég vélhetően úgy ítélte meg: hazánkban már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés. A kábelkorbácsgyártás alacsony hozzáadott értékű, nagy élőmunka igényű technológiát igényel, robotizálni nem lehet. Emlékeztetnek, a cég öt éve záratta be 500 fős gyöngyösi kábelkorbács-üzemét, valamint a gödöllői egységnél is több száz fős leépítések voltak.

Az anyacég olyan országban kezdett el üzemeket nyitni – Szerbiában, Tunéziában, Marokkóban –, ahol alacsonyabb bérköltség társul a munkafolyamatokhoz, fokozatosan át is helyeződtek egyes termékek gyártása Magyarországról az új telephelyekre. Korábban a megszüntetett munkafolyamatok helyére hoztak másokat, most viszont Kozma Zsolt szerint nem jön gyártás a kiesés helyére.

Úgy tudni, a gyár munkatársait lesújtotta a hír, sokan nyugdíjközeliek. Várhatóan a jogszabályoknak megfelelően indulnak majd az egyeztetések, melyekbe bekapcsolódik a szakszervezet is. Itt beszélik majd meg a leépítés ütemezését, a pontos létszámot, és a lépés miatti javadalmazási csomagot is.

A munkáltató hangsúlyozta, igyekszik munkaerőpiaci programokban is részt venni, hogy az elbocsátott dolgozók minél hamarabb elhelyezkedjenek.

Ez is érdekelhet:
Halálos baleset történt Dánszentmiklóson

Nagy baleset az M31-esen Gödöllőnél, egy ember meghalt

Rovarirtóval szennyezett babot hívott vissza egy áruházlánc

Fotózkodó színesbőrű sportolók miatt pánikoltak az anyukák Gödöllőn

Hazudtak a HÉV-ről: máris feleannyi kocsival közlekedett egy szerelvény csúcsidőben Csepelen

Kezét-lábát letépte a vonat egy férfinak Gödöllőnél, többen rosszul lettek a látványtól

Meghalt egy ember a gödöllői benzinkúton