Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Itt a hidegzuhany a családoknak: a kormány újabb támogatást vett el a kisgyermeket nevelőktől

Gyerekek köszönik az intézmény fejlesztését Fercsák József fideszes polgármester bácsinak Baján, a Kodály utcai bölcsődében.
Gyerekek köszönik az intézmény fejlesztését Fercsák József fideszes polgármester bácsinak Baján, a Kodály utcai bölcsődében. Fotó: Facebook/Fercsák József

Itt az őszi hidegzuhany a magyar szülőknek: a bölcsőde finanszírozásához idén csak március 31-ig vehettek igénybe állami támogatást a családok, ez a lehetőség most úgy tűnik, végleg megszűnt, a határidőt ugyanis nem hosszabbították meg, ahogy a korábbi években – írja a Pénzcentrum.

A lap megjegyzi, bár a bölcsődei lefedettség összességében jónak mondható, hiszen kevesebb a beíratott gyermek, mint a férőhely, ez az ország egyes részeit nézve még jelentős eltéréseket mutat. Például a 2020/2021-es nevelési évben a férőhely hiányában elutasított gyermekek száma (halmozott gyerekszám) 2875 volt, míg a működő férőhelyek száma országosan 5705-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.

Emlékeztetnek, még 2019. július 31-től nyílt meg az a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai

akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket.

A támogatás akkor járt, ha a szülő visszahelyezkedik a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Ez a lehetőség most megszűnt, a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a bölcsődei támogatási kérelmet legkésőbb 2023. március 31-ig lehetett benyújtani, a kifizetési igénylést pedig legkésőbb 2023. június 30-ig, ezután már nincs lehetőség további kifizetést igényelni, vagyis a támogatási lehetőség lényegében megszűnt.

A Pénzcentrum megjegyzi: a korábbi években az volt a jellemző, hogy amikor közeledett az előre kijelölt határidő, akkor azt időről időre meghosszabbították, 2023-ban azonban ez nem történt meg, pedig idén is bizonyosan sok gyermeket lesznek kénytelen magánbölcsődébe íratni a szülők állami férőhely hiányában –

ez pedig jelentős anyagi terhet róhat a családokra, különösen idén, ebben az inflációs helyzetben.

Kapcsolódó friss hírek