Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Számos hibát találtak Mészáros Lőrinc szedett-vedett bankjánál, súlyos büntetés jött az MNB-től

Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.
Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálata nyomán 87 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bankra, egyebek közt vállalatirányítási, kockázatkezelési, IT-biztonsági, tőkemegfelelési és értékvesztésképzési, illetve adatszolgáltatási hiányosságok miatt. A banknál feltárt problémák ugyanakkor nem veszélyeztetik annak „megbízható működését”, de a jegybank előírta a jogsértések mielőbbi kiküszöbölését – jelentette be hétfőn a jegybank.

Az MNB – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH Csoportnál, azaz az „OTP-konkurensnek” szánt, több korábbi bank, vállalat összesefteléséből létrejött csoportnál:

  • az MBH Bank Nyrt.-nél (MBH Bank),
  • az irányítása alatt álló MBH Jelzálogbank Nyrt.-nél (MBH Jelzálogbank),
  • az MBH Befektetési Bank Zrt.-nél (MBH Befektetési Bank),
  • a Budapest Lízing Zrt.-nél (Budapest Lízing),
  • a Takarék Farktorház Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Takarék Faktor),
  • az Euroleasing Ingatlan Zrt.-nél (Euroleasing Ingatlan),
  • az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél (Euroleasing),
  • az MBH Bankba időközben beolvadt Takarékbank Zrt.-nél és a Takarék Ingatlan Zrt.-nél,
  • valamint az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezeténél.

Az MNB egyebek közt megállapította, hogy késik a csoportszintű szabályzatok leányvállalati átvétele, s hiányos a kiszervezett és a kiszervezésnek nem minősülő tevékenységek nyilvántartása.

Az MBH Bank fraud menedzsment szabályzata hiányos, nincs összhangban a csaláskezelési gyakorlattal. Nem egységes a csalásgyanús ügyletek azonosításának banki módszertana, és nem teljes körű a csalásgyanús esemény jelentési gyakorlata.

Aktualizálásra szorul az MBH Bank nagykockázatvállalási szabályzata. Az MBH Bank nem minden esetben végezte el a vállalati ügyfélminősítések évenkénti felülvizsgálatát. Számos hibás vagy hiányos adatot tartalmaznak a banki fedezetnyilvántartási alaprendszerek, nem egységes a fedezeti érték számítása, s a nyilvántartott ingatlanfedezeteknél a monitoringfolyamat nem alkalmas az azokra kötött biztosítások, jelzálogbejegyzések ellenőrzésére. Az MBH Bank emellett nem végezte el teljeskörűen a kereskedelmi ingatlanfedezetek határidős értékfelülvizsgálatát – sorolta az MNB.

A csoportszintű vizsgálat keretében feltárt jogsértések miatt az MNB az MBH Bankra kiszabott 87 millió forintos bírság mellett, az MBH Befektetési Bankra 13 millió, az MBH Jelzálogbankra 2,8 millió, az Euroleasingre 6 millió, az Euroleasing Ingatlanra 1 millió, a Budapest Lízingre 1,2 millió míg a Takarék Faktorra 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Kötelezte emellett az intézményeket, hogy a határozatokban megadott határnapokig számoljanak be a problémák megszüntetésére tett intézkedéseikről.

Kapcsolódó friss hírek