Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Januárban utolérhetjük a németeket, már ami az üzemanyagárat illeti

Januárban utolérhetjük a németeket, már ami az üzemanyagárat illeti
Fotó: Pixabay.com

A magyar kormány az áfán és a jövedéki adón felül több „bújtatott” adóval is sújtja a benzinkút-üzemeltető cégeket, amelyek uniós szinten máshol nem látható mértékű extrasarcot fizetnek. Jövő januártól ráadásul jelentősen megnő a jövedéki adó mértéke, amely előrevetíti, hogy az összes környező országhoz képest nálunk lesznek a legdrágábbak az üzemanyagok.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a 24.hu-nak arról beszélt, az utóbbi egy hónapban a világpiaci termékárak – de különösen a benzin ára –, nagyon elszállt a nyersolajéhoz képest. Ezzel egy időben a forint és az euró is gyengült a dollárral szemben. A szakértő úgy kalkulál, hogy a jövedéki adóemelés nyomán előállt jövő évi üzemanyagárak – benne foglalva az összes adót, az olajár szintjét és a kúthálózatok közötti kisebb versenyt –

simán elképzelhető, hogy magasabbak lesznek, mint az összes környező országban, és elérhetik a németországi szintet.

Ha Ausztriában és Szlovéniában alacsonyabb lesz az üzemanyagár, mint nálunk, akkor jelentős forgalommennyiség terelődhet el a magyarországi töltőállomásoktól. Ennek oka, hogy ebbe a két országba mennek a legfontosabb tranzitútvonalaink – állapította meg a lapnak Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Kapcsolódó friss hírek