Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Újabb ellenséget talált a kormány: a külföldi építőanyag-gyártókra csapnak le

Újabb ellenséget talált a kormány: a külföldi építőanyag-gyártókra csapnak le
Fotó: Facebook/Lázár János

Ősszel újabb lépést tenne a külföldi építőanyag-gyártók hazai piacról való kiszorítása érdekében a kormány – írja a G7 gazdasági portál. Addigra készülhetnek el ugyanis azok a részletszabályok, amelyek alapján az államnak már nemcsak az építőanyagokra, hanem az azokat gyártó vállalatokra is elővásárlási joga lenne.

A szabályozás előkészítését a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium októberben kezdheti meg, így a Fidesz kétharmad elé idén még nem valószínű, hogy kerül a törvényjavaslat.

Bár a dokumentumokból nem derül ki, de a kormány célja a hazai építőanyag-piacon domináns, főleg osztrák és német tulajdonú vállalatok kiszorítása – ezt maga Lázár is elismerte július elején az Mfor.hu kérdésére:

„Kifejezett célunk, hogy kiszorítsuk a piacról a külföldi építőanyag-gyártó cégeket. Azt szeretnénk, hogy tíz év múlva az állami beruházásokat magyar gyártók magyar alapanyagaiból készített termékekből valósítsák meg magyar kivitelezők a profitot magyaroknak termelve.”

Az Orbán-kormány két éve bevezette, majd idén kiterjesztette a bányajáradékot, májusban elővásárlási joggal ruházta fel az államot egyes építőanyagokra, majd júliusban szén-dioxid kvóta adóval sarcolt meg számos, idehaza jelentős szereplőnek számító külföldi céget.

Kapcsolódó friss hírek