Gazdaság

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Átadták a felújított Lánchidat, Karácsony óriási sörnyitót vitt a hídmesternek

Karácsony Gergely főpolgármester (b) átadja a Lánchíd egyik csavarkulcsát Fazekas János hídmesternek a felújított híd átadásán a Lánchíd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én.
Karácsony Gergely főpolgármester (b) átadja a Lánchíd egyik csavarkulcsát Fazekas János hídmesternek a felújított híd átadásán a Lánchíd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Átadták pénteken a felújított Lánchidat, amely ezzel a gyalogosok előtt is megnyílt. Karácsony Gergely főpolgármester az átadáson közölte, határidőn és költségkereten belül újították fel a Lánchidat: két év öt hónapig tartott, és bruttó 26,7 milliárd mikroadományba forintba került.

„A Lánchíd egy csoda, ezt a csodát most minden nap minden budapesti és minden Budapestre látogató megcsodálhatja” – fogalmazott.

Csodálatos nap ez a mai. Csodálatos, mert a ma teljes mértékben átadott Lánchíd nem egy egyszerű műtárgy, nemcsak egy…

Posted by Karácsony Gergely on Friday, August 4, 2023

A főpolgármester azt mondta, a Lánchíd nemcsak egyszerűen egy műtárgy, egy híd, hanem az összetartozás, az egység szimbóluma. A 150 évvel ezelőtti városegyesítés előtt már évtizedekkel megszületett az a gondolat, hogy „kell hidakat építenünk, a szó szoros és átvitt értelmében”. A Lánchíd volt az, amely elindította Budapest, a nemzet fővárosának megszületését – fejtette ki.

Karácsony Gergely a beszédét követően a Lánchíd egyik csavarkulcsát átadta Fazekas János hídmesternek.

A hídpálya a felújított Lánchíd átadása napján, 2023. augusztus 4-én.

A hídpálya a felújított Lánchíd átadása napján, 2023. augusztus 4-én.Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Este 6-tól piknik is lesz

A felújítás befejezéséhez kapcsolódva pénteken este 6 órakor kezdődik a fővárosi önkormányzat és a BKK szervezésében a Lánchíd-piknik, amely ismeretterjesztő programokkal, utcazenészekkel, étellel és itallal, „fényoroszlánokkal” várja az érdeklődőket, sötétedés után pedig a különleges alkalomhoz illő megvilágítást kap a híd.

A rendezvény miatt péntek délután 4 órától szombat hajnalig lezárják a közúti forgalom elől a Lánchidat, ezért az arra járók és a résztvevők zavartalanul piknikezhetnek.

A Lánchídon közlekedő járatok péntek délután 4-től szombat hajnali 4 óráig módosított útvonalon közlekednek: a 16-os busz csak Budán jár, a Széll Kálmán tér és Clark Ádám tér között; a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os buszok, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai járatok a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át haladnak.

Kapcsolódó friss hírek