Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Pert indított egy kirúgott katona a Magyar Honvédség ellen

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2) és Vargha Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára (b) a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén a Bálna Budapestben 2023. február 13-én.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b2) és Vargha Tamás, a minisztérium parlamenti államtitkára (b) a honvédség toborzását támogató kampány nyitórendezvényén a Bálna Budapestben 2023. február 13-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Nemcsak a főtiszti vezetői állományt érinti az év elején indult kirúgási hullám, hanem a harcoló alakulatok szerződéses katonáit is – árulták el az érintettek a 24.hu-nak. Egyikük, Bodó Géza kártérítési pert indított a Magyar Honvédség ellen, mert álláspontja szerint jogtalanul bocsátották el.

A férfi Debrecenben, a Bocskai István lövészdandárban szolgált szakaszvezetőként, majd felolvasták neki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által aláírt határozatot, mely szerint rendelkezési állományba helyezik két hónapra. Az idő leteltével azonban kirúgták, annak ellenére, hogy határozott idejű, még élő szerződése volt.

Mint elmondta, ha valakit rendelkezési állományba tesznek, az azt jelenti a honvédségnél, hogy az illető leadja a felszerelését, átadja a beosztását és hazamegy, otthon várja, hogy áthelyezik-e valahová.

„Minket azonban a rendelkezési állományba helyezéssel egyidejűleg visszavezényeltek munkavégzésre. Mennünk kellett ugyanúgy dolgozni kettő hónapig”

– mesélte a lapnak Bodó. Ezt követően a két hónapos rendelkezési állomány leteltével egy újabb határozattal elbocsátották őket.

Bodó Gézának hiába volt még két év hátra a szerződéséből, végkielégítés és kompenzáció nélkül rakták az utcára, mindössze visszailleszkedési támogatást kapott, ami több mint nyolc év szolgálati idő után két havi távolléti díjának megfelelő összeget jelent.

Az exkatona szerint normális indoklást nem kapott, de szerinte az egészségügyi problémái lehetnek a háttérben, amelyek az iraki missziója idején jelentkeztek nála: nem vették észre, hogy trombózist kapott, ami ráment a tüdejére is.

A volt szakaszvezető sérelmezi Szalay-Bobrovniczky Kristóf egy korábbi nyilatkozatát, amelyben sértődött Facebook-harcosoknak nevezte a kirúgott katonákat, pedig Bodó úgy gondolja, nem sértődés, hanem jogos követelés egy demokratikus jogállamban, ha egy határozott idejű szerződést felbontásánál az ember követeli az elvett éveket.

A kirúgott katona szolgálati panasszal élt az iraki kálváriája miatt, de azt állítólag lesöpörték a honvédség vezetői, így most kártérítési pert indított a Magyar Honvédség ellen.

Kapcsolódó friss hírek