Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Füstölő gránáthoz riasztották a tűzszerészeket hétfőn Baranyában

Füstölő gránáthoz riasztották a tűzszerészeket hétfőn Baranyában
Fotó: Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Egy füstölő, foszfortöltetű, második világháborús eredetű 122 milliméteres szovjet ködgránáthoz riasztották a tűzszerészeket hétfőn a Baranya vármegyei Liptódra – írta a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede szerdán a közösségi oldalán.

A beszámoló szerint egy családi ház padlásának rendezésekor bukkantak feltételezett robbanóeszközre az ott lakók,

akik az épület hátsó kertjébe vitték a tárgyat, majd bejelentést tettek a rendőrségre. Időközben azonban észlelték, hogy az eszköz füstölni kezdett, ezért azt homokkal lefedték, így a füst szivárgása abbamaradt.

💣💨 Füstölő, foszfortöltetű gránáthoz riasztották ezredünk tűzszerészeit! 🏡 Liptódon, egy családi ház padlásának…

Posted by MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred on Wednesday, August 2, 2023

A fővárosból érkező tűzszerész járőr megállapította, hogy a gránát gyújtószerkezet nélkül, instabil állapotban volt. A sérült robbanóeszközt a tűzszerészek lefedték, majd kiemelték. Ezután azt óvatosan egy közeli, robbantásra alkalmas területre szállították, ahol biztonságos módon, földalatti robbantással megsemmisítették.

Rámutattak: ilyen robbanóeszköz típus nagyon ritkán kerül elő, ugyanakkor kiemelten veszélyesnek minősül a köpenyében elhelyezett négy kilogrammnyi sárgafoszfor miatt. Ez ugyanis a levegővel érintkezve meggyullad és mindaddig ég, amíg oxigénhez jut. A folyamat során foszfor-pentoxid keletkezik, így alakul ki a jellegzetes sűrű, fehér színű foszforköd.

Tönkre teheti a vesét, a májat

A bejegyzésben idézték Mészáros Zalán századost, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred mérnök tisztjét, aki jelezte: a foszforköd fullasztó hatású, emellett rendkívül mérgező is. Belélegzése tönkre teheti a vesét, a májat és a bélrendszert.

Emellett ha a sárga foszfor érintkezik emberi bőrrel, a vegyület 700 Celsius fokon ég, amíg el nem zárják az oxigéntől, hermetikusan lefedve az érintett bőrfelületet. Amennyiben az égés elér a csontig, az érintett végtagot amputálni kell – ismertette Mészáros Zalán.

Kapcsolódó friss hírek