Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Vírus terjed Horvátországban, figyelmeztetik a turistákat

A Nébih arra kéri az utazókat, hogy sertés eredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra.

Vírus terjed Horvátországban, figyelmeztetik a turistákat
Fotó: Pixabay/Eelffica

Június 23-án afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét igazolták a horvátországi házisertés-állományokban, aminek kapcsán fokozott körültekintésre hívja fel az országba utazó turisták figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mint írják, a járvány nagyrészt az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéit érinti, de vaddisznókból már az ország nyugati megyéiben is kimutatták a betegséget.

Ismertetik, hogy a betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes, de a Nébih szerint fontos tudni, hogy sertésből készült húskészítményekkel, azokat tartalmazó élelmiszerekkel könnyen továbbadható a fertőzés az erre fogékony fajoknak. A hivatal ezért

arra kéri az utazókat, hogy sertés eredetű húskészítményt ne hozzanak haza Magyarországra, és kiemelten ügyeljenek arra, hogy az élelmiszerhulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

Az afrikai sertéspestis megjelenése rendkívül komoly gazdasági kárt okoz. Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt eddig sikerült megvédeni a betegségtől és a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. Az utazók, kirándulók maguk is Magyarország állatállományának védelmét szolgálják, ha ügyelnek a szabályok betartására – tájékoztatott a Nébih.

Kapcsolódó friss hírek