Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Külföld

Mi történik? Magyarországra jön a kínai elnök

Baleset

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Totális csőd Orbánék határvadász-toborzása: 400-an menet közben felmondtak, sok az alkalmatlan

Senki nem akar éhbérért, a propaganda kamerái kedvéért migránsokat hajkurászni.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a határszemlét követően a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én.
Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a határszemlét követően a magyar-szerb határnál, az ideiglenes biztonsági határzárnál 2021. szeptember 22-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tíz hónappal a határvadász-toborzás indulása után az állomány feltöltöttsége rendkívül alacsony, alig 1400-an vannak, pláne, hogy 394-en már a képzés alatt meggondolták magukat, de magas, 37 százalékos az alkalmatlanok aránya is – írja a hvg.hu.

A lap szerint az érdektelenség mögött az állhat, hogy az elérhető bér a brutális infláció ellenére sem nőtt, emiatt eleve kevés a jelentkező: még a tavalyra kitűzött célszámot sem közelíti meg az állomány. Az sem tesz jót az „ügynek”, hogy miközben a kormány „migránsgettóval” riogat és büszke a déli határt védőkre, megnehezíti a határvadászok dolgát azzal, hogy szélnek ereszti a börtönökből az embercsempészeket.

Pedig a rendőröket már régen ki kellett volna vonni a határvédelemből, és a határvadászokra bízni a migránsok kergetését – legalábbis Orbán Viktor eredetileg így tervezte, emlékeztet a hvg.hu. Csakhogy nem jött be a miniszterelnök számítása, mert a vártnál sokkal lassabban töltődik fel a határvadász-állomány: 10 hónappal a toborzás megindítása után még az első 5 hónap végére kitűzött 2200-es célszámot sem érték el, sőt a közelében sincsenek.

A lap közérdekű adatigényléssel kérte ki az Országos Rendőr-főkapitányságtól a határvadászokra vonatkozó friss statisztikai adatokat. Eszerint bő 10 hónappal azután, hogy a kormányfő tavaly nyári bejelentése után, augusztus elején elindult a határvadászok toborzása, az idén június 13-i számok szerint 1462 határvadász kötött szerződést és tett esküt. Ez kevesebb, mint a duplája annak a tavaly októberi 811-es adatnak, amiről legutóbbi adatkérésünk alapján írtunk.

Kapcsolódó friss hírek