Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Baleset

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

A feeder horgok kiválasztásának kérdései és szempontjai

A feeder horgok kiválasztásának kérdései és szempontjai

A feeder horgok aránylag kis mérete nem szabad, hogy megtévesszen minket. Nyugodtan ki lehet azt jelenteni, hogy a horgászfelszerelés egyik, ha nem a legfontosabb alkotóelemeiről van szó.

Emiatt nagyon nem mindegy, mennyire vesszük komolyan magát a beszerzést, illetve mennyire járunk el tudatosan a kérdésben. Hogy támogassuk a kezdő vagy a gyakorlott horgászok dolgát, a cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tapasztalatokat a kérdéskör kapcsán. Ennyit tehát előljáróban, következzenek a részletek.

Mik a legfontosabb szempontok feeder horgok keresésénél?

Leginkább arra kell törekedni, hogy a választott darabok egyszerre segítsék elő hatékonyan a kapások elérését, ugyanakkor a megakasztott halak fárasztása közben is biztosítsanak kellően stabil tartást.

Ez a döntő faktor, ami alapján például a TackleBait.hu horgász webáruház feeder horgok kategóriájában is érdemes válogatni. Méret szempontjából keszegre és kárászra a 16-18-as, pontyra a 10-12-14-es lehet a nyerő.

Számít az anyagminőség is. Hiszen a jónak mondható darabok nem rozsdásodnak, nagyobb terhelésnél sem hajlanak ki vagy törnek el, a formájuk pedig praktikusan segít abban, hogy a fárasztás ne járjon együtt váratlan halvesztéssel.

A szakállas vagy a szakáll nélküli feeder horgok a jobbak?

Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei, ki-ki el tudja dönteni, számára melyik a preferált. A szakállal ellátott darabok bár jobban beakadhatnak a megakasztott halak szájába, emiatt nagyobb sebet is üthetnek.

Míg aki többször horgászott már szakáll nélküli feeder horgokkal, rendre azt tapasztalhatja, hogy jól beállított felszereléssel és ügyes fárasztással gyakorlatilag nincs halvesztés. Közben pedig a peca kíméletessége is maximális lehet.

Ma már egyre jobban figyelni kell arra is, hogy bizonyos vízterületeken kötelezően előírt a szakáll nélküli típusok használata. Bátran érdemes tehát kísérletezni. Megéri invesztálni a jobb minőségbe, mert így magasabb sikerrátánk lehet a horgászatok és a halfogás szempontjából.

Füles vagy lapkás darabokkal lehetünk eredményesebbek?

A peca eredményességét nem biztos, hogy közvetlenül befolyásolja a kérdésre adott válasz. Az viszont már sokkal inkább döntő faktor, hogy melyik típus kötési technikájával boldogulunk könnyebben.

Egyértelmű recept ezen a téren sincs, mindenki maga tud dönteni a kérdésben. Sokkal fontosabb talán, hogy a méret, a típus, a forma és az erősség szinkronban legyen a felszereléssel, a halak méretével és a vízterület adottságaival.

Még fontolóra lehet venni egyébként az előkötött darabok beszerzését is. Ez azért előnyös, mert így tényleg nem kell bajlódni a horogkötés bonyodalmaival. Csak felerősítjük az előkét, csalizunk, betöltjük az etetőanyagot, és már mehet is a helyére a végszerelék.

Kapcsolódó friss hírek