Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Bulvár

Rogán Antal volt feleségével bulizott Rubint Réka, Sarka Kata és Vasvári Vivien

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Önkormányzati földet játszottak át a polgármester gyerekeinek Somogyban, vádat emeltek ellenük

A jegyzőtől a testületig mindenki tisztában lehetett vele, hogy meglopják a falut.

Önkormányzati földet játszottak át a polgármester gyerekeinek Somogyban, vádat emeltek ellenük
Fotó: Pixabay/ybernardi

Áron alul jutottak hozzá önkormányzati ingatlanhoz a polgármester gyermekei egy Somogy vármegyei községben az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek a polgármester és három társa ellen.

A Somogy Vármegyei Főügyészség hétfőn azt írta: a helyi képviselő-testület 2020-ban az ingatlanvagyon egy részének, köztük a 4,5 hektáros, nagyrészt erdővel borított földterület értékesítésével akart javítani a település nehéz anyagi helyzetén.

A terület 20 millió forintot ért, az alpolgármester ugyanakkor a polgármester tudtával olyan „értékvéleményt” szerzett be, amely szerint az ingatlan forgalmi értéke 5,9 millió forint.

A testület annak ellenére szavazta meg a föld eladását a polgármester közeli hozzátartozóinak, hogy az értékbecslőnek nem volt jogosultsága a területen található faállomány értékének meghatározására.

A községnek 14 millió forint vagyoni hátrányt okozó jogszabálysértő adásvételi szerződést, melynek elkészítéséhez a jegyző is segítséget nyújtott, 2020 októberében az alpolgármester írta alá – tették hozzá.

A főügyészség hűtlen kezelés miatt emelt vádat a polgármester és társai ellen, a főügyészség közjogi szakága pedig polgári peres eljárást indított, kérve a vevők tulajdonjogának törlését és az érvénytelen bejegyzéssel érintett jogügylet előtti, eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását. Ezt a Kaposvári Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében elrendelte.

Az ügyészség kitért arra is: a polgármester már 2005-ben megpróbálta jóval a piaci érték alatt megszerezni az önkormányzati ingatlant, a bíróság azonban érvénytelennek találta az adásvételi szerződést, így az ügylet nem jöhetett létre.

Sem az ügyészség közleménye, sem az MTI híre nem említi, hogy mely településről, milyen pártállású polgármesterről van szó, így feltételezhető, hogy kormánypárti az érintett.

Kapcsolódó friss hírek