Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Brutálisan megemelték a bírságok összegét

Változott a helyszíni bírság mértéke és a fiatalkorúakra vonatkozó szankciók is.

Brutálisan megemelték a bírságok összegét
Fotó: MTI/Vajda János

Az Országgyűlés a héten fogadta el a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosítását. A Vg.hu gyűjtéséből kiderül, a változtatás alapján a pénzbírság legalacsonyabb összege 6.500, legmagasabb összege pedig 200 ezer forintra emelkedik (ezek eddig 5 ezer és 150 ezer forint között voltak).

A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint volt a maximum, ez mostantól 400 ezer forintra ugrik.

A helyszíni bírság összegét 5.000 forinttól 50 ezer forintig vethették ki, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett. Mostantól viszont 6.500 forinttól 65 ezer forintig mozoghat a büntetés, hat hónapon belüli újabb szabálysértés elkövetése pedig 90 ezer forintig terjedhet.

A fiatalkorúak, vagyis a 14-18 év közöttiekre a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezer forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 100 ezer forint volt. Ez módosult 65 ezer, illetve 130 ezerre, a helyszíni bírság pedig már 32 500 forint is lehet, 25 ezer helyett.

Kapcsolódó friss hírek