Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Államosítanák a CT- és MR-vizsgálatokat, 2024-től új rendszer jöhet

A trafikmutyi mintájára pedig felsejlik a patikamutyi.

Miseta Attila, az egyetem rektora, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Sebestyén Andor, a központ elnöke és Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója (b-j) átadja a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ új, csúcskategóriás CT-berendezését 2020. július 31-én.
Miseta Attila, az egyetem rektora, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Sebestyén Andor, a központ elnöke és Bogner Péter, az Orvosi Képalkotó Klinika igazgatója (b-j) átadja a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ új, csúcskategóriás CT-berendezését 2020. július 31-én. Fotó: MTI/Varga György

2024 novemberétől kizárólag az állam végezhetne közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat, emellett a kormányzat előkészítette a kórházi patikák kiszervezését – írja a Népszava a jövő évi költségvetési törvényhez beadott törvénymódosítókra hivatkozva.

A cikk szerint a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ha nem, megszűnik a közfinanszírozásuk. Azoknak a magánszolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, amennyiben nem kapnak ellátási érdekből átmenti mentességet,

2024 novemberének végéig megszűnik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk.

A cikk rámutat, jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, ezek vagy teljes szolgáltatást biztosítanak, vagy a kórházakban, közreműködőként nyújtanak ellátást. Az utóbbiakkal kapcsolatos szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek fel kell mondaniuk, újak kötésére nem lesz lehetőség.

A tervek szerint kártalanítást kaphatnak, melyről rendelet határoz majd, az ellátásból távozó szolgáltatók pedig megvételre kínálhatják az államnak a berendezéseiket.

Míg a fenti változás látványos központosítási törekvésként értelmezhető, a kórházi gyógyszertáraknál pont ellenkező a helyzet. Itt közbeszerzési eljárás keretében lehet majd pályázni a 100-nál több kórházi patika működtetésére. Erre állítólag az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósítása miatt van szükség.

Kapcsolódó friss hírek