Bűnügy

A WC-be fojtotta, megpróbálta lehúzni csecsemőjét egy 15 éves kollégista lány Pécsen

Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Udvaros Dorottyát választották a nemzet színészévé

Udvaros Dorottya.
Udvaros Dorottya. Fotó: Nemzeti Színház/Rózsa Erika

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai hétfőn Budapesten – közölte a Nemzeti Színház hétfőn.

Udvaros Dorottya lett a Nemzet Színésze! Szívből gratulálunk!

Posted by Nemzeti Színház on Monday, June 26, 2023

Udvaros Dorottyát a május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyére választották meg a nemzet színészei.

A Nemzet Színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. A cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Udvaros Dorottya a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben tagja volt a Nemzeti Színháznak, majd alapító tagja a Katona József Színháznak, ezt követően az Új Színházban és a Bárka Színházban játszott. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja. Pályafutása során számtalan színházi és filmszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjával is kitüntették. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára.

Kapcsolódó friss hírek