Gazdaság

Hamarosan kiderülhet, miért emelte Orbán hétszeresére a gáz árát

Bulvár

47 évesen elhunyt a magyar testépítés legendás alakja

Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Orbán Viktor Bosznia-Hercegovinában tárgyal

Orbán Viktor kormányfő érkezése után a szarajevói repülőtéren 2023. június 22-én.
Orbán Viktor kormányfő érkezése után a szarajevói repülőtéren 2023. június 22-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor csütörtök reggel hivatalos látogatásra Szarajevóba utazott, ahol a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel folytat tárgyalásokat – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A hivatalos látogatáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz.

Magyarország a Balkán és Bosznia-Hercegovina gyors európai uniós tagságát támogatja, az Európai Uniónak most nagyobb szüksége van a Balkánra, mint fordítva – magyarázta az MTI híre szerint Orbán, miután megbeszélést folytatott Borjana Kristo bosznia-hercegovinai kormányfővel.

Hangoztatta, hogy az ukrajnai háború felértékeli a Balkán szerepét, meglátása szerint ugyanis ez Európa utolsó jelentős erőforrás-tartaléka. Az EU-nak minden dinamikára szüksége van, mert most versenyképesség-vesztésben van, és ezt a folyamatot meg kell fordítani – emelte ki.

A kétoldalú együttműködést vendéglátójával együtt jónak minősítették, és Orbán Viktor megerősítette, hogy a kormány jelzéseket vár Szarajevótól arról, melyek azok a gazdasági ágazatok, ahol a magyar jelenlétre a már meglévőn kívül szükség lehet.

Csütörtök délután a magyar delegáció Banja Lukába utazik tovább, ahol Orbán Viktor az oroszbarát Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytat tárgyalásokat.

Kapcsolódó friss hírek