Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Sport

Szívrohamot kapott Sterbik Árpád, a Veszprém kapusedzője

Bűnügy

Gyilkosság történt Miskolcon szombat hajnalban

Terrorcselekményre készülő norvég férfit fogtak el Budapesten

A hírhedt Anders Breivik tömegmészárlását akarta túlszárnyalni.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nyilatkozik a tömegmészárlással fenyegetőző, budapesti bérelt lakásában elfogott norvég férfi ügyével kapcsolatban a TEK budapesti központjában 2023. június 20-án.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nyilatkozik a tömegmészárlással fenyegetőző, budapesti bérelt lakásában elfogott norvég férfi ügyével kapcsolatban a TEK budapesti központjában 2023. június 20-án. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége elfogott a múlt héten egy Budapesten élő norvég férfit, aki terrorcselekményre készült – közölte a Készenléti Rendőrség kedden.

A tájékoztatás szerint a KR NNI-t a TEK értesítette arról, hogy a 45 éves férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amelyek szerint emberek megölését tervezi. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett bűncselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését – írták.

A police.hu híre szerint a férfi videóiban azt mondta, hogy a 2011-es, Anders Behring Breivik által végrehajtott 77 halálos áldozattal járó tömegmészárlást akarja túlszárnyalni. A felvételeken nagyrészt norvégul beszélt, de néhány videóban angolul fenyegetőzött, így:

„Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! …. Bárhol támadhatok. …. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. …. El fogom pusztítani az ártatlanokat.”

A nyomozók az adatgyűjtés során felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és szóbeli tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

A férfit múlt szerdán Budapesti albérletében fogták el. A lakásban a rendőrök kutatást tartottak, és minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják. A bíróság múlt szombaton elrendelte letartóztatását, melyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani.

Kapcsolódó friss hírek