Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Halálos vonatbaleset okozása miatt ítéltek el egy nőt Keszthelyen

Összeroncsolódott autó, miután vonattal ütközött egy vasúti átjáróban Keszthelyen, az Entz Géza sétánynál 2022. július 29-én.
Összeroncsolódott autó, miután vonattal ütközött egy vasúti átjáróban Keszthelyen, az Entz Géza sétánynál 2022. július 29-én. Fotó: MTI/Varga György

Tárgyalás mellőzésével felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt a Keszthelyi Járásbíróság egy nőt, aki tavaly nyáron vonat elé hajtott autójával, öccse pedig meghalt a balesetben.

A Zalaegerszegi Törvényszék keddi közleménye szerint a vádlott tavaly július 29-én, délelőtti jó látási, derült időjárási és gyér forgalmi viszonyok mellett haladt személygépkocsival Keszthely külterületén. Az Entz Géza utcai, jelzőtáblával biztosított vasúti kereszteződésben nem állt meg, és 30-34 kilométeres sebességgel ráhajtott a sínekre, miközben felé jobbról egy személyvonat közelített. A szabályszegő autóst 80-100 méterről észlelte a mozdonyvezető, aki vészfékezést hajtott végre és a vészkürtöt is megszólaltatta.

Ennek ellenére a mozdony a kocsi jobb oldalának ütközött, ami a vasúti töltéshez csapódott, a vonat pedig több mint 200 méterrel távolabb tudott csak megállni.

A balesetben a gépkocsi utasa – az akkori tájékoztatás szerint az autót vezető 25 éves nő 16 éves öccse – olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott könnyebben sérült meg, a vonat utasai sértetlenül vészelték át az ütközést.

A Keszthelyi Járásbíróság a vádlottra halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint a közlekedés biztonsága ellen elkövetett vétség miatt egy év kilenc hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Ezen felül a nőt két évre eltiltotta a közúti járművezetésétől is.

A bíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – a kiszabott büntetéshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól előzetesen mentesítette a nőt, de kötelezte közel 670 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az eset miatt a MÁV-START Zrt. sértettként a polgári jogi igényét újabb eljárásban követelheti.

Kapcsolódó friss hírek