Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

Gazdaság

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Bűnügy

Börtönőrök életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat, őrizetbe vették őket

Gátrobbantás: Ukrajna terroristaállamnak minősítette Oroszországot a Nemzetközi Bíróságon

RövidenRöviden
A Dnyeper folyóra telepített Nova Kahovka-i gát Dél-Ukrajnában, miután átszakadt.
A Dnyeper folyóra telepített Nova Kahovka-i gát Dél-Ukrajnában, miután átszakadt.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden azt közölte, az orosz erők felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón.

A gát átszakadt, kilenc balatonnyi víztömeg zúdulhatott településekre, egész házakat visz a Dnyeper, az oroszok az evakuálás közben is lövik Herszont.

Aerial footage shows damage to Ukraine’s Nova Kakhovka dam

The destruction of the Nova Kakhovka dam in southern Ukraine will have severe implications for the war, not only making it harder for Ukrainian troops to advance into Russian-occupied areas, but also threatening drinking water for the region. https://wapo.st/43pnwLc

Posted by Washington Post on Tuesday, June 6, 2023

A L’essentiel című francia nyelvű luxembourgi hírportál tájékoztatása szerint Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a robbantásos támadás miatt.

Eng below⚡️За офіційною інформацією Херсонської ОВА, сьогодні, 6 червня, о 3 ночі російські війська підірвали греблю…

Posted by Червоний Хрест України on Tuesday, June 6, 2023

A Nemzetközi Bíróság négynapos meghallgatást kezdett kedden azon ukrán-orosz ügyben, amelyet Kijev a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatása és a megszállt Krím ukrán lakóival való rossz bánásmód miatt indított.

A beszámoló szerint a meghallgatás nyitóbeszédében Anton Korinevics, az ukrán külügyminisztérium nemzetközi jogi osztályának igazgatója, az ukrán fegyveres erők jelentésére hivatkozva emlékeztetett: az orosz erők kedd hajnalban felrobbantották a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátját a Dnyeper folyón.

A kahovkai vízerőmű elleni támadás miatt civileket kell evakuálni a térségből, és súlyos ökológiai kár fenyeget – hívta fel a figyelmet.

„Oroszország tettei egy terroristaállam, egy agresszor tettei”

– fogalmazott a diplomata, majd hozzátette: Oroszország nem tudja legyőzni Ukrajnát a csatatéren, ezért a polgári infrastruktúrát veszi célba, hogy megpróbálja behódoltani az országot. Korinevics továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a gátrobbantás veszélyezteti a zaporizzsjai atomerőmű biztonságát is.

Példátlan, felháborító tett

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében „felháborító tettnek” nevezte az civilek ezreinek életét veszélyeztető gátrobbantást, ami – mint írta – ismét megmutatta Oroszország háborújának brutalitását.

Charles Michel, az Európai Tanács elnökét a Twitteren közzétett üzenete szerint megdöbbentette a Nova Kahovka gátja elleni „példátlan” támadás. A polgári infrastruktúra lerombolása egyértelműen háborús bűnnek minősül, Oroszországot és segítőit pedig felelősségre kell vonni – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetnek

Bekérette a szlovák külügyminisztérium a magyar nagykövetet Szijjártó Péter kampányolása miatt

Beregszászra látogatott Zelenszkij, találkozott a magyar közösség képviselőivel is

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Hírhamisítás a Hír TV-n: angol fociszurkolókkal ábrázoltak „hídrobbantáson mulató” ukránokat

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta a boszniai szerb elnököt

Semjén úgy tudja, több mint egymillió ember menekült az orosz-ukrán háború elől Magyarországra