Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

Baleset

Holtan esett össze egy 12 éves diák Tiszadadán, az iskolában

Belföld

Mi történt? Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül fontos vezetőket rugdosott ki szombaton

Elhunyt a francia arisztokrata, akiről az Életrevalók című film kerekesszékes főszereplőjét mintázták

RövidenRöviden
Részlet az Életrevalók (The Intouchables) című filmből.
Részlet az Életrevalók (The Intouchables) című filmből. Fotó: Flickr/ CHAMPARDENNAISAXONAIS

Hetvenkét éves korában elhunyt Philippe Pozzo di Borgo francia üzletember, akinek az élete ihlette az Életrevalók című nagy sikerű filmet – közölték a vígjáték rendezői péntek este az AFP francia hírügynökséggel.

A 2011-ben készült film egy baleset folytán teljesen megbénult párizsi arisztokrata igaz történetén alapul, akinek a sorsát teljesen megváltoztatja új gondozója, aki kilátástalanul hátrányos helyzete dacára talpraesettségével és humanitásával visszaadja a férfi életkedvét. A bénulás miatt kerekesszékbe kényszerült milliárdos és a segítségére felvett börtönviselt fekete férfi barátságának történetéből The Upside címmel egy amerikai változat is készült 2019-ben.

Eric Toledano – aki Olivier Nakache-sal közösen rendezte az Életrevalókat – az AFP-nek elmondta: Philippe Pozzo di Borgo a marokkói Marrákesben halt meg csütörtök este.

„Halála ledöbbentett, de főleg hatalmas szomorúsággal töltött el, mert a barátságunk hihetetlenül hosszú volt” – mondta a rendező.

A Francois Cluzet és Omar Sy főszereplésével készült kultuszfilmmé vált alkotást Franciaországban csaknem 20 millióan látták a mozikban. A vígjátékot ötven országban mutatták be, s hatalmas sikerrel söpört végig egész Európán, mielőtt elkészült az amerikai változata Bryan Cranstonnal és Kevin Harttal.

Az 1951. február 14-én Tuniszban született Philippe Pozzo di Borgo egy korzikai nemesi családból származott, s a Champagne Pommery pezsgőház igazgatója volt, mielőtt 1993-ban siklóernyőzés közben történt balesete következtében nyaktól lefelé lebénult. A 2001-ben publikált Második nekifutás című regényében írta meg valószerűtlen találkozását a fiatal, külvárosi arab bevándorlóval, Abdel Yasmin Sellou-val, akivel éveken át egymás támaszai lettek. Az arisztokrata a bevándorló otthoni ápolója segítségével gyógyult meg a depressziójából.

Omar Sy a filmben nyújtott játékával elnyerte a legjobb férfi alakításért járó César-díjat, s azóta az egyik legnépszerűbb színésznek számít hazájában.

„Örökre a szívünkben maradsz” – búcsúzott a filmsztár az Instagramon Philippe Pozzo di Borgótól.

Ezek is érdekelhetnek

Ingyenesen nézhető három klasszikus magyar film a Filmión vasárnap estig

Meghalt Balázsovits Lajos, a nemzet színésze

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Meghalt Milan Kundera cseh születésű író

Érkezik a Showder Klub új évada, már megvan a dátum

97 évesen meghalt meghalt Fahidi Éva holokauszttúlélő