Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Bunkó varjak, csókák miatt kerül fedő újabb kétszáz budapesti kukára

Mindent szétdobálnak, ahogy élelem után kutatnak.

Bunkó varjak, csókák miatt kerül fedő újabb kétszáz budapesti kukára
Fotó: Facebook/BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Újabb kétszáz kukára kerül fedő a szemetet széthordó madarak megfékezésére egy tavaly indított és hatékonynak bizonyult kezdeményezés folytatásaként – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. pénteken. Mint írták,

mára a városban egyes madárfajok olyan számban vannak jelen, hogy komoly kihívások elé állítják a köztisztasági és parkfenntartási szakembereket.

A dolmányos varjak, csókák és szarkák ugyanis gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben kutatnak élelem után, és az ételmaradékok mellett egyéb hulladékokat is kikotornak a kukákból.

Újabb közel 200 darab közterületi, nyitott hulladékgyűjtő edényre szereltünk fedelet – a tavaly indított és hatékonynak…

Posted by BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. on Friday, June 2, 2023

A folyamatos takarításon felül a probléma hosszú távú megoldására közterületi kukafedő programot hozott létre a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Idén a Városmajorban, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a Hajógyári szigeten és a budai Várban újabb, mintegy 200 kukát látnak el fedéllel. A tavaszra tervezett kihelyezések nagy részével május végére elkészültek az FKF szakemberei. A Vár területén található kukákra várhatóan július végére kerülnek fedelek. A tartályfedelek gyártását és felszerelését – az érintett önkormányzatokkal is egyeztetett helyszíneken – a Budapesti Közművek munkatársai végzik, és jövőbeni karbantartásukról is ők gondoskodnak.

Mint írták, az FKF tavaly májusban teszt jelleggel a Népligetben, a Tabánban és a Horváth Kertben 20 rácsos hulladékgyűjtőre fedeleket szerelt. Már a tesztüzem ideje alatt jelentősen lecsökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, ezért a tavalyi év során további több mint 500 kukára szereltek fedelet a leglátogatottabb zöldterületeken. Ezek között volt a Gellért-hegy, a Margitsziget, a Népliget, a Tabán, a Feneketlen-tó környéke, a Horváth- és a Gesztenyés-kert.

Az intézkedés az eddigi tapasztalatok alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A FŐKERT a fentieken túl további 18, szintén „varjúbiztos” hulladékgyűjtőt szerelt fel nemrégiben a Vérmező megújításának részeként – olvasható a közleményben.

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Halálos tragédia Budapesten

Elkapták az Andrássy úti Louis Vuitton-bolt kirablóit

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Rengeteg pénzt találtak Ferencvárosban egy fa alatt, senki nem keresi