Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Bűnügy

Beteg állatok: homokot, kavicsot tömtek egy kisfiú szájába Borsodban, életveszélyes állapotba került

Ezek most a legfrissebb hírek a Suhajda Szilárdért indított mentőakcióról

Folyamatban van hegymászó felkutatása, de nem várható gyors eredmény.

RövidenRöviden
Suhajda Szilárd magyar expedíciós hegymászó.
Suhajda Szilárd magyar expedíciós hegymászó. Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

Pénteken reggel elindult felfelé a Suhajda Szilárd hegymászó mentésére szervezett három fős serpa csapat, hírek a mentőakció lezárta után várhatók – írták pénteken éjjel a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

A Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászó műholdas nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este 19.30-kor jelzett, akkor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, a jeladó azóta több pozíciót nem küldött.

A küldetés kommunikációját segítő Facebook-oldal legfrissebb bejegyzése szerint a mentőcsapat a hegy 2-es táborából indult, ahonnan a csúcs egy átlagos mászó számára három nap, és bár a serpák ennél gyorsabbak, a mentőakció így is hosszadalmas folyamat, ezért nem várható gyors eredmény.

Hozzátették, hogy a művelet haladásáról annak befejeztéig részletinformációkat nem szeretnének közölni a felesleges találgatások elkerülése érdekében. Így előfordulhat, hogy lényegi információkkal 12 vagy akár 24 óráig nem tudnak szolgálni.

Továbbra is a híreket várjuk SzilárdrólIgazán köszönjük azt a nagyfokú érdeklődést, ami Szilárd expedícióját övezi….

Posted by Suhajda Szilárd on Friday, May 26, 2023

Korábbi tájékoztatás szerint a magyar sportolót segítő háttércsapat csütörtök reggel értesült róla, hogy Suhajda Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Egy másik hegymászó csapat látta őt, ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Ezután szerveztek egy csapatot az elérésére, de hozzátették: az esély, hogy még életben legyen, amikor odaérnek, nagyon csekély.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében Suhajda Szilárd célja a Mount Everest 8848 méteres csúcsának elérése volt „tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.

A korábbi bejegyzésben azt írták: azt egyelőre nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

Ezek is érdekelhetnek

Meghalt Suhajda Szilárd, leállították a hegymászó keresését

Felmászott egy férfi egy magas hegyre

Az Actimel sem segített Klein Dávidon, de az év legbénább szponzoráltja díjat még elviheti

Szünetben kapott szívinfarktust, meghalt a Tokodi SE gólkirálya

Betiltaná a 18 év alattiak számára az energiaitalt a Fidesz-KDNP

Egy napja nem adott magáról életjelet a Mount Everestről Suhajda Szilárd