Karácsony: a főváros számára élet-halál kérdése, hogy hozzájuthasson az uniós forrásokhoz

Karácsony: a főváros számára élet-halál kérdése, hogy hozzájuthasson az uniós forrásokhoz
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A főváros számára élet-halál kérdése, hogy a jogállamisági vita mielőbb rendeződjön, és hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester kedden budapesti sajtótájékoztatóján, miután fogadta az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának küldöttségét.

Karácsony Gergely elmondta, bár a főváros gazdasági potenciálja lehetővé tenné azt, hogy akár uniós források nélkül is tudjon fejlődni, de mivel az itt megtermelt gazdasági javak túlnyomó többsége a központi költségvetésbe kerül, ezért Budapest hosszú évek óta elsősorban ezekből a forrásokból tud előrehaladni. „Éppen ezért számunkra élet-halál kérdése, hogy (…) a jogállami kérdések mielőbb megoldódjanak és Budapest hozzájuthasson azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik” – fogalmazott.

A főpolgármester reményének adott hangot, hogy a találkozó elmélyíti azt a folyamatot, amely lehetővé teszi, hogy „Magyarország rendezze saját viszonyát a jogállamiság kérdéseihez”, és így mihamarabb hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. Ugyanakkor kiemelte, természetesen nem annak az árán, hogy az Európai Unió „szemet huny a magyarországi jogállamisági problémákkal kapcsolatosan”, hanem azzal együtt, hogy ezeket a helyzeteket kezelik.

Ezek is érdekelhetnek