Nem volt elég a DNS-nyom, felmentett az emberölés vádja alól egy férfit a Nyíregyházi Törvényszék

Nem volt elég a DNS-nyom, felmentett az emberölés vádja alól egy férfit a Nyíregyházi Törvényszék

Az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék felmentett egy férfit a nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének vádja alól, mert

a sértett lakásában talált DNS-nyom nem volt elég bűnössége bizonyításához.

A bíróság hétfői közleménye azt írta: a vádirat szerint a férfi 2010. szeptember 22-én az esti órákban egy ismerősével kártyázott és italozott, majd később egyedül folytatta az ivást. Amikor nem tudott fizetni a fogyasztásért, elhatározta, hogy pénzt szerez, ezért bement egy ismerőse ingatlanára, az ablakon keresztül bejutott az előszobába.

A házban alvó férfi felébredt a zajra és magához vett egy riasztópisztolyt, amit a vádlott elvett tőle és azzal a sértett fejét többször nagy erővel megütötte. A bántalmazás rendkívüli fájdalommal járó sérüléseket okozott az áldozatnak, aki az ütések miatt elvesztette az eszméletét és a helyszínen meghalt. Ezután a férfi ismeretlen összegű készpénzt vett magához és a riasztópisztolyt is elvitte.

A közlemény szerint a bizonyítási eljárás lényeges pontja az áldozat lakásának ablakkilincsén talált DNS volt, ami egyezett a vádlott DNS-ével. A szakértő ugyanakkor kifejtette, hogy az

nemcsak közvetlenül, hanem közvetett módon – akár a vádlott és a sértett közötti kézfogást követően – is odakerülhetett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett fellebbezett, a vádlott és védője tudomásul vette a döntést – közölte a törvényszék.

Bartha Andrea, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a vádlottól nemrég egy másik ügy kapcsán vettek ujjlenyomatot, amely egyezett a 2010-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elkövetett bűncselekmény helyszínén talált DNS-nyommal.

Ezek is érdekelhetnek