Baleset

Halálos baleset történt Tiszakécskénél: fának csapódott egy pickup

Baleset

Megrázó videó került elő az Esztergom-Nyerges Rallyn történt balesetről

Baleset

Rettenetes hír: meghalt az Esztergom Rally egyik sérültje, egy kislány – már öt életet követelt a tragédia

Hatalmas bírságot kaptak a „jogkezelők”, amelyek az üres adathordozókért is szedik a jogdíjat

A GVH szerint csak 2018-ban 11,4 milliárd forintot zsebeltek be áttételesen a fogyasztóktól.

RövidenRöviden
Hatalmas bírságot kaptak a „jogkezelők”, amelyek az üres adathordozókért is szedik a jogdíjat
Fotó: Flickr/Ambuj Saxena

Öt hazai jogkezelő összesen több 210 millió forintos bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivataltól, mert nem megfelelően teljesítették az üreshordozói díjak megállapításáról szóló vállalásaikat.

A GVH pénteki közleménye szerint a nemzeti versenyhatóság 2016 végén írta elő az öt hazai közös jogkezelő szervezetnek – Artisjus, Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), Filmjus, Hungart Egyesület, MAHASZ –, hogy az üreshordozói díjak, például a mobiltelefonok, memóriakártyák, merevlemezek és minden egyéb érintett termék árába beépülő jogdíjátalány meghatározásakor használjanak a korábbinál pontosabb módszertant. Az egyesületek ugyanis a dinamikusan változó piac ellenére nem követték elég szorosan a tartalomfogyasztási szokások változásait, piackutatásaik pedig több ponton aggályosak és pontatlanok voltak.

A versenyhivatal jelezte: az egyesületek vállalásuk ellenére továbbra sem térképezték fel elfogadhatóan a megváltozott felhasználási szokásokat, így

hiányos és hibás elemzésekre alapozva szedtek be egy év alatt, 2018-ban mintegy 11,4 milliárd forint díjat áttételesen a fogyasztóktól.

Az Artisjus 167 millió, az EJI 22 millió, a MAHASZ 16 millió, a Filmjus 5 millió, a Hungart pedig 400 ezer forint bírságot kapott a jogsértésért, többségükben részletfizetési kedvezménnyel. A versenyhatóság szankciója nem a művészek és előadók által kapott jogdíjakat csökkenti, hanem a jogkezelő szervezetek saját működési költségeit terheli – emelték ki a közleményben.

A versenyhivatal felhívta a fogyasztók figyelmét a díjak visszaigénylésének lehetőségére is, amelyet az öt jogkezelő által 2016-ban vállalt kötelezettségek teremtettek meg, Hollandia után másodikként az Európai Unióban. A visszatérítést azok a fogyasztók igényelhetik, akik a megvásárolt, üres adathordozóra nem másolnak jogdíjjal érintett műveket, hanem kizárólag saját tartalmaikat tárolják rajtuk.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a valódi hírekkel.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Eljárást indított a Temuval szemben a GVH

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Brutális bírságot kapott a Lidl

A csomagküldésre is kiterjesztené a fóliázós törvényt a kormány

Kiszámolta a KSH: 605 100 forint volt az átlagkereset januárban

Kínos kérdésekre várja a választ Orbán Viktortól Magyar Péter