Külföld

Részleteket közöltek Robert Fico merénylőjéről

Baleset

Nagy baleset az M1-esen Budaörsnél, több kilométeres a torlódás

Belföld

Milliárdos oligarcha rokonával az oldalán magyarázott Orbán Esztergomban arról, hogy a hatalom és a pénz áll szemben a békevággyal

Ön tudja, hogy milyen gyakorlatok támogatottak az Agro-Ökológiai Programban?

Ön tudja, hogy milyen gyakorlatok támogatottak az Agro-Ökológiai Programban?
Fotó: Pixabay

Ha mezőgazdasági támogatást szeretne kapni, akkor érdemes minél pontosabban ismernie az Agro-ökológiai Program (AÖP) feltételrendszerét, ami az új Közös Agrárpolitika (KAP) keretei között indul.

Nyilatkozni kell arról, hogy részt akar-e venni az AÖP-ben

A 2023. évi egységes kérelemben Önnek is nyilatkoznia kell arról, hogy az adott évben részt akar-e venni az AÖP-ben. Az Agrár-Ökológiai Program egy zöldítésszerűen működő egyéves támogatási forma, ami önkéntes vállalásokon alapul. Az ezzel kapcsolatos ismereteket – sok más fontos információ mellett – számos mezőgazdasággal foglalkozó honlapon – így a Primag weboldalán is részletesen megtalálhatja.

Az Agrár-Ökológiai Programban külön támogatott gyakorlatok vonatkoznak a szántóföldekre, a gyep besorolású területekre és az ültetvényekre.

Milyen támogatott gyakorlatok vannak a szántóföldeken?

Mivel az ide vonatkozó tudnivalók meglehetősen terjedelmesek, most a legfontosabb támogatott gyakorlatok főbb ismérveit soroljuk fel, jelezve azt is, hogy az alkalmazásuk hány pontot ér:

  • Nyári, őszi betakarítású kultúrák után talajtakarás biztosítása takarónövényekkel. AÖP: 1 pont
  • Terménydiverzifikációra vonatkozó követelmények, amelyeket a szántóterületek nagysága határoz meg. Minél nagyobb a terület, annál többféle növénykultúra termesztését írják elő meghatározott feltételek mellett. Az AÖP-ben 1 pontot ér.
  • Védett táji elemek létrehozása (erdősáv, fasor, stb.) AÖP-ben ez 2 pontot jelent.
  • A méhek védelme érdekében bizonyos növényvédő szerek használatának mellőzése. AÖP: 1 pont
  • A Karbamid műtrágya azonnali bedolgozása, vagy a folyékony karbamidnál a kijuttatás során inhibitor alkalmazása. AÖP: 1 pont
  • Az AÖP-ben 2 pontot ét, ha a szántóterületek legalább felén mikrobiológiai készítményeket alkalmaz a vetés előtt, vagy a vetéssel egy menetben.
  • 1 pontot jelent az AÖP-ben az, ha a művelt szántóterületek minimum 50 %-án alkalmaz növénykondicionáló, talajkondicionáló, vagy N-megkötő készítményeket.
  • Minimum művelés – azaz a forgatás nélküli művelésmód, a zero-till, a direktvetés alkalmazása a művelésbe vont szántóterület legalább 50%–án szűkített növényvédőszer-hatóanyag használat mellett. AÖP: 2 pont

Milyen támogatott gyakorlatok vannak a gyep besorolással rendelkező területeken?

Az AÖP-ben 1 -1 pont jár a gyepterületek megőrzéséért tábla szinten az előző évi állandó gyepterülethez viszonyítva, és a gyepek legalább évenként egyszeri kaszálásáért. Ezek kizárólag csak a nem Natura 2000 gyepterületeken választható gyakorlatok.

Minden gyepterületen választható és 2-2 pontot ér az AÖP-ben a gyepterület legalább felén pásztoroló vagy szakaszos legeltetés folytatása, vagy/és a kizárólag alternáló kasza használata. A bálacsomagolás mellőzése az AÖP-ben 1 pontot jelent.

Legyen Ön is tájékozott a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban, keresse a hiteles forrásokat az informálódáshoz! Eredményes gazdálkodást mindenkinek!

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!