Gazdaság

Ukrajna levette az OTP-t a háborút támogatók listájáról, ezt üzente válaszul a magyar külügy

Belföld

Orbán Viktor elutazott

Közlekedés

Megszólalt a MÁV, miután az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

100 ezer forintra nő a külhoni magyar gyermekek oktatási-nevelési támogatása

Akkora „a háború okozta nehéz gazdasági helyzet”, hogy majdnem ötszörözni kellett.

RövidenRöviden
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Megjelentek a nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, amelyek értelmében az eddigi 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása – jelentette be Potápi Árpád János kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról magyarázott: az alapvető nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célokat „a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben” sem adják fel, az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a közösség megmaradásának garanciája!

A támogatásról még az első Orbán-kormány idején döntöttek, és a státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a közoktatás területén a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást.

A cél, hogy a szülők magyar tanítási nyelvű iskolába írassák a gyermekeket. Azok a gyermekek, aki ilyen intézménybe járnak, nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat – ideologizálta meg a szavazatvásárlást Potápi.

A támogatás összege eddig 22 400 forint volt, ez most 100 ezer forintra emelkedik.

A juttatást mindig az adott tanév után folyósítják, azt még idén, a tervek szerint augusztus-szeptemberben megkapják az érintett családok.

A támogatást azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődések, óvodások, általános és középiskolás diákok, valamint főiskolai és egyetemi hallgatók kaphatják, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

A 22 400 forintról 100 ezer forintra történő emelés azért is impresszív, mivel ezzel szemben a Magyarországon élő, Magyarországon adózó szülők családi pótlékát az Orbán-kormány 12 év éve egyetlen forinttal sem emelte.

Ezek is érdekelhetnek

„Nagy segítség ez a magyar családoknak”: Kárpát-medencei lovasprogram indul

Kétmilliárd forintos támogatást ad a kormány a külhoni magyar szervezeteknek

Itt a hidegzuhany a családoknak: a kormány újabb támogatást vett el a kisgyermeket nevelőktől

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Teljes csőd a kormány vállalkozásokat segítő programjának honlapja

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”