Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt egy fiatal magyar kézilabdázó

Egészségügy

Tömeges ételmérgezés volt egy magyar kórházban

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

100 ezer forintra nő a külhoni magyar gyermekek oktatási-nevelési támogatása

Akkora „a háború okozta nehéz gazdasági helyzet”, hogy majdnem ötszörözni kellett.

RövidenRöviden
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. épületében 2023. április 11-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Megjelentek a nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, amelyek értelmében az eddigi 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása – jelentette be Potápi Árpád János kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról magyarázott: az alapvető nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célokat „a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben” sem adják fel, az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a közösség megmaradásának garanciája!

A támogatásról még az első Orbán-kormány idején döntöttek, és a státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől biztosítják a közoktatás területén a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást.

A cél, hogy a szülők magyar tanítási nyelvű iskolába írassák a gyermekeket. Azok a gyermekek, aki ilyen intézménybe járnak, nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat – ideologizálta meg a szavazatvásárlást Potápi.

A támogatás összege eddig 22 400 forint volt, ez most 100 ezer forintra emelkedik.

A juttatást mindig az adott tanév után folyósítják, azt még idén, a tervek szerint augusztus-szeptemberben megkapják az érintett családok.

A támogatást azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődések, óvodások, általános és középiskolás diákok, valamint főiskolai és egyetemi hallgatók kaphatják, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

A 22 400 forintról 100 ezer forintra történő emelés azért is impresszív, mivel ezzel szemben a Magyarországon élő, Magyarországon adózó szülők családi pótlékát az Orbán-kormány 12 év éve egyetlen forinttal sem emelte.

Ez is érdekelhet

10 milliárd (!) forintot nyert el a HungaroMet Zrt. meteorológiai-klimatológiai portál létrehozására

24.hu: fejenként egymillió forintot kér a veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

Kétmilliárd forintos támogatást ad a kormány a külhoni magyar szervezeteknek

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik

Illegális bevándorlókat találtak az M7-es autópályán, egyikük elmenekült

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében