Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Továbbra is Magyarország veszi legdrágábban a gázt Oroszországtól

Ezért érdemes volt havonta Moszkvába járni térdepelni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjutalmazza Szijjártó Péter magyarországi barátját.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjutalmazza Szijjártó Péter magyarországi barátját. Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Március zsinórban a negyedik hónap, amikor – az adatot közlő uniós országok közül – hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz – állapította meg a G7.

Bár a köbméterenként 556 forintos átlagár alig több mint fele az októberi szintnek, az Eurostat adatai szerint így is a legmagasabb az EU-ban. Az uniós országok Magyarországhoz képest átlagosan 30 százalékkal kevesebbet fizetnek az orosz gázért, de még a második helyezett Szlovákiának is csak 491 forintot kell fizetnie az energiahordozó köbméteréért.

A szakportál szerint a kirívóan magas gázár valószínűleg a hazánkra nézve kedvezőnek éppen nem mondható állami megállapodások következménye, az állam részesedése a gázimportból ugyanis 90 százalék fölöttire tehető.

Az állami beszerzés az elmúlt hónapokban két részből tevődött össze. Az egyik az MVM és a Gazprom közötti, 2021 őszén aláírt megállapodás, amely alapján évi 4,5 milliárd köbmétert vásárol a magyar cég a holland gáztőzsde árát két hónapos eltolódással követve (és valószínűleg a tőzsdeinél magasabb áron).

A másik részlet alapja egy Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közötti megállapodás, amely a szerződött mennyiség felett további 700 millió köbméter gáz beszerzéséről szól. A gázt az állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség hozza/hozta be, a G7 adatai szerint ugyanakkor rendkívül drágán, mivel erre a mennyiségre fixen a kifejezetten magas nyári árat rögzítették be.

Kapcsolódó friss hírek