Döntött a parlament Finnország NATO-tagságáról

Nyolc hónapnyi fideszes izmozás végére került pont.

Nyolc hónap halogatás után hétfőn megszavazta a fideszes többségű Országgyűlés a finnek NATO-csatlakozási kérelmét. A képviselők 182 igen és 6 nem szavazat mellett hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges észak-európai állam az orosz-ukrán-háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Finnország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. július 14-én nyújtotta be a csatlakozás ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját idén márciusban kezdte el az Országgyűlés.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára az általános vitában most már azt magyarázta, hogy a magyar kormány szerint a NATO bővítése jelentős lépés az euroatlanti térség biztonságának növelése felé. Olyan országok kívánnak csatlakozni, amelyek minden tekintetben megfelelnek a követelményeknek, ütőképes, a NATO-tagállamok hadseregeivel együttműködésre képes fegyveres erőkkel rendelkeznek, és osztják a NATO-tagállamok demokratikus értékeit – mesélte az államtitkár,

homályban hagyva, hogy akkor miért szemétkedett, húzta az időt, próbált zsarolni nyolc hónapon keresztül a magyar kormány, ha most meg előadja, hogy micsoda öröm ez neki.

Ezek is érdekelhetnek