Így csap le ránk a hidegfront, már látszik az animáción a markáns lehűlés

Villám cikázik az égbolton Salgótarján felett 2020. június 12-én este.
Villám cikázik az égbolton Salgótarján felett 2020. június 12-én este. Fotó: MTI/Komka Péter

Péntekről szombatra virradóan hidegfront éri el hazánkat, kisöpörve a napsütéses nyárelő-hangulatot, esőt, égzengést és többfokos lehűlést hozva helyette.

Az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint az éjjeli órákban nyugat felől ér el minket a lehűlés első hulláma. A front várhatóan csak szombat késő délutánra hagyja el térségünket keleti irányban.

A hidegfront felhőzetéből többfelé valószínű eső, zápor. Péntek este északnyugaton, szombat délután pedig helyenként keleten is megdörrenhet az ég.

Az időjárásportál azt írja, a legnagyobb területen szombat hajnalban, illetve a reggeli órákban fog esni. Napközben egyre inkább keletebbre tolódik majd a csapadék, leginkább záporokra számíthatunk majd. Többfelé feltámad a szél, északon, északnyugaton erős lökések is előfordulhatnak.

A legtöbb esőre a Dunántúlon és az északkeleti határ közelében számíthatunk, arrafelé 10-20 milliméter is összejöhet,

az ország zömében viszont 10, az Alföldön 5 milliméter alatt maradhat a mennyiség.

A vasárnap derűsnek ígérkezik, a felhők csak délutántól térnek vissza, 14-19 fokos csúcsértékek várhatók. A szél többfelé élénk, erős lesz, estig csak mutatóban lehet egy-egy zápor, éjjel viszont nyugat felől megnyitják az égi csapokat,

március utolsó hetének elején pedig markáns lehűlés jön.

Ezek is érdekelhetnek