Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Hangszigeteléssel a csendesebb, nyugodtabb otthonért

Az emberek többsége állandó zajban éli mindennapjait, és bár némelyeknek ez már fel sem tűnik, sokakat azonban nagyon is zavar, hogy még a saját otthonukban sem tudnak teljesen kikapcsolódni a kintről érkező hangok miatt.

bejarati-ajto

A csend ma már ritka kincs

Most álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig: mikor vett körül minket utoljára teljes csend? Az a fajta némaság, amikor tisztán halljuk még a saját lélegzetvételünket és a szívdobbanásainkat is, és semmiféle más zajt nem érzékelünk. Talán már el sem tudjuk képzelni, hogy ez milyen lehet.

Felgyorsult világunkban ugyanis ma már ez szinte lehetetlen, ugyanakkor az emberek igenis vágynak a zavartalan csendre. Mivel a külvilágot nem lehet egy gombnyomásra elnémítani, ezért az egyetlen megoldás, ha hangszigetelt egyedi bejárati ajtót, ablakokat szereltetünk be, illetve a falakat is leszigeteltetjük.

Bár lehet, hogy ezzel a megoldással sem tudunk 100%-ig kizárni minden zavaró hangot, azonban az otthonunk jól érzékelhetően elcsendesül. A nyugodt környezetben pedig sokkal könnyebben megy a pihenés, a kikapcsolódás, nem beszélve az éjszakai alvásról.

Egy hangszigetelt ajtó rengeteget segíthet

Ha forgalmas helyen vagy társasházban élünk (esetleg mindkettő), akkor már egy hangszigeteléssel ellátott bejárati ajtó is jelentős változást hozhat. Bár van lehetőség a meglévő nyílászáró utólagos szigetelésére is, de ez általában nem mutat túl jól. Így célszerűbb, ha lecseréljük inkább egy új, már eleve hangszigetelt Nívó ajtóra.

A magyar vállalkozás biztonsági ajtói nemcsak a betörőket tartják távol, hanem a nemkívánatos zajokat is. Az egyes típusok eltérő mértékű zajcsillapítást tesznek lehetővé, így ki-ki az igényeihez és a környezeti adottságokhoz mérten választhatja ki közülük a megfelelőt.

Igaz, hogy egy ajtó önmagában nem képes mindent hangot kizárni, ugyanakkor például a lépcsőházból vagy a ház utcafronti oldal felől jövő zajokat remekül csillapítja. Ha ezt még kombináljuk az ablakok és a falak szigetelésével, akkor otthonunk tényleg a csend és a nyugalom fellegvára lehet.

Néhány további praktikus tipp a zajmentesítéshez

Ha jelenleg nem tudjuk megoldani a teljes szigetelést, akkor átmeneti megoldásként alkalmazhatunk olyan trükköket, amik segíthetnek csillapítani a hangokat. Például az ablakokra tehetünk gumitömítéseket, vagy cseréljük ki csak az üvegtáblákat, ami gyorsabb és kevésbé költséges mint a teljes ablakcsere.

Ha társasházban lakunk, és a szomszéd lakásokból jövő hangok zavarnak leginkább, akkor rendezzük be úgy a szobákat, hogy a közös falak elé toljuk a nagyobb bútordarabokat, ugyanis valamelyest ezek is felfogják a hangot. Egy vastagabb álmennyezet felszerelésével a fenti lakásból érkező zajokat csökkenthetjük.

Az ablakok elé (különösen a hálószobában) helyezzünk fel vastag textilből készült sötétítőfüggönyöket, amiket éjszakára behúzunk. A nyári kánikula időszakának kivételével törekedjünk arra, hogy éjjelre becsukjuk az ablakokat.