Kivágtak egy kínos részt egy szentmiséből a Kossuth Rádió szerkesztett adásában

A plébános arról beszélt, hogy a keresztényi szeretet nem egyenlő azzal, hogy felülkerekedjünk a másikon; hiba volt.

Orbán Viktor beszédet mond a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén.
Orbán Viktor beszédet mond a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Egy fiatal tanárnő, Orsi történetén keresztül vezette le február 19-én dr. Finta József plébános a kecskeméti Nagytemplomban tartott szentmiséjén, hogy a keresztényi szeretet nem egyenlő azzal, hogy felülkerekedjünk a másikon, és legyőzzük. A közmédia önjelölt cenzorai viszont úgy gondolhatták, ez a tizenöt perces részlet nem illeszkedik az Orbán-kormány retorikájába, ezért egyszerűen kivágták az anyagból.

A frissdiplomás pedagógust, akiről a példa szólt – idézi fel Hadházy Ákos a Facebook-oldalán – az eredeti munkahelyén kívül a tankerület egy másik iskolába is kirendelte, mert ott egy osztályfőnök év közben felmondott. A nőt rögtön bedobták a mély vízbe, mert a rábízott osztály tele volt sajátos nevelési igényű gyermekekkel. A történet ugyan jól végződött, de a túlbuzgó cenzoroknak nagyon fájhatott, hogy a plébános ezt követően arról beszélt, hogy vajon gyengeség-e a hősies keresztényi szeretet.

„Hiszen mit tartanak sokan ma erőnek? Azt, aki képes felülkerekedni a másikon és legyőzni a másikat. Képes keresztülvinni az akaratát azokon, akik mást akarnak, másképp gondolkodnak, mást szeretnének, vagyis az erőt az erőszakkal társítják. Az az erős, aki képes legyőzni, maga alá gyűrni a másikat. Igen, ezzel szemben lehet, hogy gyengeségnek tűnik a keresztényi szeretet”

– idézi Hadházy a magyar kormány narratívájába („mindig erőt kell demonstrálni, kivéve, ha Oroszországról vagy Kínáról van szó”) nem illeszkedő mondatokat.

A teljes, cenzúrázatlan mise itt hallgatható meg, a kozmetikázott változat első 10 perce itt, a kivágott részlet utáni fél óra pedig itt.

Frissítés – Miután körbefutott a hír, az MTVA azt hazudta közölte, hogy csak technikai hiba történt (a díjnyertes profizmus, ugye), és már ismét elérhető a teljes prédikáció. Az állami propagandaszervezet egyúttal elnézést kért a katolikus egyháztól is.

Kapcsolódó hírek