Mi történt? Az ügyészség szerint nem lépcsőn esett le a Polgáron elhunyt 2,5 éves kisfiú, letartóztatták a nevelőanyát

A nő nem ismerte el, hogy bántalmazta volna a gyermeket.

Részlet az RTL Híradó riportjából.
Részlet az RTL Híradó riportjából.

A Debreceni Járásbíróság pénteken elrendelte annak a nevelőszülőnek a letartóztatását, akivel szemben halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség. A korábbi hírek arról szóltak, hogy a kisfiú leesett a lépcsőn, az ügyészség szerint azonban valójában bántalmazhatták Danikát.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt írta, a megalapozott gyanú szerint a nő február 26-án a késő délutáni órákban lakóhelyén, Polgár településen

„a nála mint nevelőszülőnél ideiglenes hatállyal elhelyezett két éves és öt hónapos kisfiút – annak szófogadatlan viselkedése miatt – olyan súlyosan bántalmazta, hogy a gyermek röviddel a cselekmény után meghalt”.

A nyomozási bírónak a gyanúsított ugyanakkor nem ismerte el, hogy bántalmazta volna a gyermeket.

A bíróság álláspontja szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség indítványa a gyanúsított letartóztatására megalapozott, „a védő – elsődlegesen az ügyészi indítvány elutasítására és a terhelt szabadlábra helyezésére, másodlagosan pedig bűnügyi felügyelet elrendelésére irányuló – indítványa azonban nem alapos” – jelezte a szóvivő.

Hozzátette: a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. „A cselekmény tárgyi súlyára tekintettel a gyanúsított büntetőjogi felelősségének megállapítása esetén várható büntetés nagysága alapján már önmagában is fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye” – írta.

„A nyomozás a kezdeti szakban van, az ügyben több személy tanúkihallgatása várható és nyomós érdek fűződik ahhoz, hogy ezen személyek befolyásoltságtól mentesen tegyék meg vallomásaikat. A gyanúsított szabadlábon hagyása esetén feltehető, hogy a tanúkat jogellenesen befolyásolná, ezzel a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné” – közölte a szóvivő.

A Debreceni Járásbíróság végzése nem végleges, a gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen – ismertette Dobó Dénes.

Kapcsolódó hírek