A somlói galuska nemzedékek óta vezeti a magyarok kedvenc desszertjeinek listáját. A legtöbb háztartásban kedvelt hétvégi csemege, vendégségek alkalmával kimondottan sokszor kerül elő, cukrászdát pedig még elképzelni is nehéz úgy, hogy ne legyen ebből az édességből a kínálatukban. Azonban annak ellenére, hogy mennyire sok helyen találkozhatunk a somlói galuskával, kifejezetten kevés alkalmunk van autentikus recept alapján készült, igazán finom változatot kóstolni.
Egyszerűsített változatok
A háztartások nagy részében küzdeni kell az időhiánnyal. A hétköznapi teendők nagyon sok energiát is kivesznek az emberből, és amikor arra kerül a sor, hogy el kellene készíteni a család hétvégi menüjét, és valami finomsággal is kedveskedni akarunk, van, hogy eljön az okos megoldások időszaka.
Ha valaki nem akar ilyen módokhoz folyamodni, a receptneked oldalán megtalálja az eredeti somlói galuska receptjét, amellyel bárki arcára mosolyt tud varázsolni, annyira ízletes.
Valahol persze érthető az egyszerűsítés, de sok esetben már csak egy egyszerű piskóta kerül felszolgálásra csokipuding, mazsola, és némi tejszín kíséretében. Ez pedig igazán távol áll attól a desszertkülönlegességtől, amit eredetileg a somlói galuska képviselt.
3-féle tészta
Ugyan a kiindulási alap azonos, a somlói galuska valójában 3 féle piskótából áll. A vaníliás, a kakaós és a diós piskóta utánozhatatlan elegye adja meg az édességünk számára azt a tökéletes és nem tolakodó bázist, ami aztán olyan ízorgiát eredményez a szájban, amit nem felejtünk el egyhamar.
A piskóták összeállításánál érdemes kiemelt figyelmet szentelni a minőségi hozzávalóknak. Ha lehet, házi tojást használjunk, frissen darált diót, a kakaópor pedig prémium minőségű holland kakaó legyen, cukor és egyéb felesleges hozzáadott anyagok nélkül. Ezzel ugyanis nagyon jól meg tudjuk alapozni a meghökkentően ízletes végeredményt.
Öntetek és rétegezés
A Receptneked.hu oldal leírása szerint a somlói galuska összeállításakor a rumos-narancsos öntet és vaníliakrém kap igen nagy hangsúlyt. A piskótarétegek alaposan be vannak áztatva az öntettel, két piskóta között pedig vaníliakrémet és diószórást találhatunk. A felső piskóta tetejét az összeállítás végén megszórjuk kakaóporral, majd legalább egy napot a hűtőszekrényben pihentetjük, hogy kellőképpen össze tudjanak érni az ízek a másnapi tálaláshoz.
A somlói galuska tálalása
Ezt a desszertet kimondottan egyszerű gusztusosan tálalni. Az előzőleg összeállított lapokból egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk egy tányérra, majd azt tejszínnel gazdagon tálaljuk. A tejszín tetejére ajánlott némi csokoládé szirupot önteni, valamint díszítésképp egy kevés darált dióval is meghinthetjük a tányér tartalmát. Lehet, hogy kicsit összetettebb, mint az egyszerűbb verziók, de mindenképpen megéri a fáradságot!