Közlekedés

Kalauz nélkül fognak közlekedni a vonatok Pilisvörösvár és Rákos között

Belföld

Orbánnak eldurrant az agya a Parlamentben, saját magukat buktatta le

Belföld

Hatalmas a tömeg, itt nézheted élőben Magyar Péter tüntetését

Márki-Zay durva dolgokat állít Gyurcsányról

A hódmezővásárhelyi próféta szerint a DK elnöke tavaly februárban alkut kötött a Fidesszel.

RövidenRöviden
Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelő beszéde előtt a hódmezővásárhelyi városházán 2023. február 8-án.
Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelő beszéde előtt a hódmezővásárhelyi városházán 2023. február 8-án. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Május elején tartja alakuló közgyűlését a Mindenki Magyarországa Néppárt, amely önállóan mérettetné meg magát a 2024-es európai parlamenti választásokon – jelentette be Márki-Zay Péter szerdán Hódmezővásárhelyen. A politikus, Hódmezővásárhely polgármestere évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, az EP-választásokon csak pártok indulhatnak. Ezért a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) úgy döntött,

szükség van egy pártra, amely indulhat!

Az EP-választás tisztán listás, arányos választás, ezért nincs jelentősége annak, ha minden politikai erő saját ideológiáját képviselve önállóan indul – közölte az MMM elnöke. Hozzátette: bízik benne, hogy az önálló indulás nem befolyásolja az önkormányzati választáson az ellenzéki esélyeket.

Az új szuperötlet: helyi civilek mögé bújjon az ellenzék!

A politikus azt javasolta az ellenzéknek, hogy a 2024-es önkormányzati választáson ne pártok jelöltjeiként, hanem helyi lokálpatrióta szövetség színeiben induljanak el. Amennyiben az ehhez szükséges együttműködésről nem sikerül megállapodni, az egyetlen tisztességes megoldás az előválasztás – mondta.

Hangsúlyozta, a Mindenki Magyarországa Néppárt – a jelenleg a minél nagyobb ellenzéki frakcióért egymással harcoló pártokkal szemben – a rendszer ellenzéke kíván lenni. Az új politikai erő önzetlenül áll ki majd az üldözöttek, a gyűlöletkampánnyal sújtott kisebbségek mellett, a tisztesség, becsület kultúráját akarja képviselni, és nem állami forrásokból, hanem kizárólag adományokból fog működni – jelentette ki Márki-Zay Péter. Tudatta, a szervezet hosszabb távon az EP legnagyobb politikai ereje, az Európai Néppárt tagpártjává szeretne válni.

A 2022-es választásról szólva a korábbi miniszterelnök-jelölt azt mondta, nem az ellenzéki kampány hibái, hanem a propagandagépezet és az óriási anyagi fölény eredményezte a kormánypártok győzelmét. Ugyanakkor az ellenzéket, és személy szerint őt is terhel felelősség – ismerte el a politikus.

Gyurcsány lepaktált az ellenféllel

Úgy fogalmazott: a bukásban kétségkívül volt annak része, hogy „hátulról is lőttek”. Az ellenzék egységét ugyan megteremtették, de ahol a csapat egy része a csapatkapitányra lő, nem az ellenfélre, az nem igazi egység.

Nem hogy „a CIA, Soros vagy Brüsszel”, de még Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem az ellenzéket támogatta – mondta, azt is állítva:

nem osztotta meg a kampányüzeneteket, a hírek szerint már februárban lepaktált az ellenféllel, alkut kötött, a nála lévő lejárató anyagokat nem szivárogtatta ki.

A politikus kizártnak tartja, hogy egy csak baloldali támogatottságú, civileket elutasító jelölt jobb eredményeket érne el, mint a 2022-es ellenzéki összefogás. Jobboldali szavazók nélkül nem lesz kormányváltás – hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter úgy látja, a jelenlegi rendszerben és választási szabályok mellett nem lehet leváltani a kormányt. Meg kell változtatni a feltételeket, ahogy azt 1988-89-ben az Ellenzéki kerekasztal tette. Az ellenzéknek ki kell követelni a feltételek megváltoztatását – mondta.

Ez is érdekelhet

Orbán levélben agitálja szavazásra az EU-n kívül élő magyarokat

Közel kétszáz párt indulhat az EP-választáson Magyarországon

Rendületlenül imádja az ország a Fideszt, a kegyelmi ügy hatására sem erősödtek a baloldali pártok

Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Ügyvédjén keresztül üzent Orbán, fontos helyreigazítani valója akadt