Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

130 km/órás szelet mértek a Kab-hegyen, megdőlt a napi rekord

A Balaton Fonyódnál a 2023. február eleji viharban.
Fotó: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat/Pintér István

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.

ÚJ ORSZÁGOS NAPI SZÉLREKORD SZÜLETETT🌬❗️Tegnap nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt…

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Sunday, February 5, 2023

Azt írták, szombaton nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosakat – azaz óránként 90 kilométert meghaladókat – is szép számmal mértek.

A legerősebb széllökést – 129,6 kilométer/órásat – a Kab-hegyen mérték, ezzel ez lett az új országos napi rekord, megelőzve az eddigi csúcstartó János-hegyet, ahol 2020-ban 124 kilométer/órát mértek.

A bejegyzéshez készített infografika szerint szombaton a második legerősebb szelet a sármelléki repülőtéren mérték, 117 kilométer/órával, a harmadik a siófoki kikötőben mért 116,6 kilométer/óra volt. Érdekesség, hogy a tíz legnagyobb szelet mérő állomás listáján a sármelléki repülőtér még egyszer szerepel, a déli műszer 108,4 kilométer/órát rögzített szombaton. A tízes listán a tizedik legnagyobb szelet pedig Siófokon mérték, 107,3 kilométer/órát.

A meteorológiai szolgálat bejegyzésében közölte azt is, hogy a szombatihoz képest vasárnap már lényegesen gyengébb lesz a szél, de azért élénk, erős széllökésekre készülni kell, ami tovább rontja a hőérzetet.