Félmilliárdot költ taxizásra az MTVA közpénzből

Várhatóan havi 3150 rendelés furikázza a propagandistákat és vendégeiket.

Imre Balázs műsorvezető az állami M1 propagandacsatorna stúdiójában.
Imre Balázs műsorvezető az állami M1 propagandacsatorna stúdiójában. Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Fuvarszervezési szolgáltatásra/taxiszolgáltatásra írt ki egy nettó 490 millió forintos tendert a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) még tavaly, melynek eredményét és a „szerencsés nyertes” nevét most hozták nyilvánosságra.

Az Átlátszó cikke azt írja, az állami propagandaközpont 24 hónapos időtartamra keresett szolgáltatót „taxi jellegű személyszállításaihoz kapcsolódó fuvarszervezés” biztosítására napi 24 órás folyamatos rendelkezésre állással, vállalkozási keretszerződés keretében, főként budapesti kiindulási ponttal, várhatóan havi 3150 rendeléssel.

A keretösszeg felhasználására 24 hónap van, amennyiben ennyi idő alatt nem sikerül azt eltaxizni, az MTVA 12 hónappal meghosszabbíthatja a felhasználást.

A kétkörös eljárás második körébe a Főtaxi, valamint a 6×6 Taxi jutott, és az előbbi lett a nyertes.

Kis érdekesség, hogy a Főtaxi az eljárás kezdeti szakaszában még kifogással élt, mondván, a kiírás nem teremt lehetőséget igazi versenyre (azon Budapesten működő taxicégek, melyek megfelelnek az alkalmassági szempontoknak, ugyanazt az ajánlatot tennék az értékelési szempontokra, mivel a fővárosban jogszabály határozza meg az alap-, a perc- és kilométerdíjat). A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban nem látott e téren kivetnivalót, visszautasította a kérelmet.

A cikk emlékeztet, az MTVA korábban a 6×6 Taxi Kft.-vel paktált le félmilliárd forint értékben. Ezt az együttműködést 2020-ban meghosszabbították, a keretet pedig közel 550 millió forintra duzzasztották.

Kapcsolódó hírek