Orbán Viktor ma az azeri elnökkel majomkodott: „egy fokozattal feljebb emeltük az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal”

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (b) a megbeszélésüket követő közös sajtónyilatkozaton a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (b) a megbeszélésüket követő közös sajtónyilatkozaton a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – magyarázta Orbán Viktor hétfőn Budapesten, miután a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy „nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”! A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy „a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket”, sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban – mondta.

Közölte: az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett.

Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék – jelentette ki az azeri elnök.

Kapcsolódó hírek