Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Milyen előnyökkel jár, ha vegán étrendet követünk, és melyek a hátrányai?

Milyen előnyökkel jár, ha vegán étrendet követünk, és melyek a hátrányai?

A mai világban egyre nagyobb az érdeklődés a veganizmus iránt, ennek ellenére még mindig rengeteg félreértés lengi körbe. Az emberek előítéletessége jócskán megnehezíti a vegán étrendre való áttérést. Az alábbiakban az előnyeit vesszük sorra, és kitérünk a hátrányaira is!

A vegán lét egy életforma

Fontos kiemelnünk, hogy a veganizmus sokkal több egy táplálkozási irányzatnál, egy konkrét életszemléletet fed le. Az alapja egy világnézeti meggyőződés, melyben az állatvédelem, és a környezet megóvása kerül a középpontba.

Ebből kifolyólag pedig elutasításra kerül minden állati eredetű termék. A veganizmus lényege, hogy a tudatos táplálkozással, és a használati cikkek alapos megválasztásával gátat szabjunk az állatok kizsákmányolásának.

Szerencsére napjainkban könnyebben elérhetünk teljes mértékben növényi termékeket, például a MamaVita vegán termékkategóriájából! Itt alapanyagok, élelmiszerek vegyes választékából válogathatunk.

A vegetarianizmus és a veganizmus nem egy és ugyanaz. Utóbbinál a húsfogyasztás mellett a tejtermékek, a tojás, és a méz is kizárásra kerül, ugyanakkor ez a szemlélet kiterjed az egyéb fogyasztási cikkekre egyaránt, nem csupán a táplálkozást fedi le.

A vegán étrendben kizárólag növényi élelmiszerek kapnak helyet, ez viszont kétségtelenül egészségügyi hatásokkal is jár.

Tudatos odafigyelés vegánként

A növényi táplálkozásnak rengeteg előnye ismeretes szervezetünkre nézve, a bőséges zöldség-, gyümölcs- és gabonafogyasztás által több vitamint, illetve rostot jutattunk be. Arra azonban tudatosan kell ügyelni, hogy a kizárt élelmiszerek helyett ne feledkezzünk meg az alternatívákról!

A legnagyobb veszélyt a húsok mellőzéséből fakadó fehérjehiány jelenti, ennek megelőzése érdekében a növényi fehérjeforrásokból fontos megfelelő mennyiséggel ellátnunk szervezetünket, hogy az optimális szükséglet fedezve legyen.

A legjobb, ha a főbb fehérjeforrásokat kombináljuk, mint hüvelyesek, gabonafélék, és olajos magvak, így az esszenciális aminosavakat is bejuttathatjuk. Mindenképpen a három fő csoport vegyítése a célravezető, mivel önmagukban nem tekinthetők teljes értékű forrásoknak.

Másik sarkalatos pontja a vegán étrendnek, hogy figyeljünk oda a vas, kalcium, cink, D és B12 vitaminok bevitelére is. Ezeket főként az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák. A növényi alapú táplálkozással szerencsére csak egyikük nem fedezhető, mégpedig a B12 vitamin. Étrend-kiegészítő formájában viszont megoldható a pótlása.

Bővülő kínálat a vegán ételek piacán

Az egyre növekvő termékkör lehetőséget teremt a vegán étrendet követők számára is egy változatosabb táplálkozásra. A tejtermékek alternatívájaként például javasoltak az élőflórás növényi joghurtok, növényi sajtok, a szójából vagy gabonából készült húspótlók, melyek éppúgy finomak, és remekül beemelhetők a klasszikus receptekbe is.

A változatosság, és az ideális tápanyagbevitel a legfontosabb, de minderre vegán étrend mellett is odafigyelhetünk.

Kapcsolódó friss hírek

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Kezd belegabalyodni a kormány, hogy a „csak ránk ható háború” vagy a kereskedők miatt drága az üzemanyag