Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Hogyan alakul ki a függőség ördögi köre?

Hogyan alakul ki a függőség ördögi köre?

A pszichiátriai betegségek esetében – ideértve a függőségeket is – többnyire hosszú időbe telik, mire a beteg elhatározza, hogy szakemberhez fordul a problémájával. Ezalatt viszont több sikertelen próbálkozás is történik, míg végül az illető belátja, hogy nincs más lehetőség, segítséget kell kérnie.

Érdekes módon a testi bajokkal sokkal hamarabb kezdünk el foglalkozni; ha például azt vesszük észre, hogy romlik a látásunk, akkor nem várunk éveket, amíg felkeressük a szemészetet, hisz mihamarabb megoldást akarunk a problémánkra.

Ezzel szemben egy alkoholfüggőséget sokáig próbálhatunk palástolni, míg végül elhatározzuk, hogy jelentkezünk a Swan Lake Központba, ahol egy bentlakásos terápia keretein belül kapunk szakszerű segítséget.

Hogyan veszi át felettünk az uralmat a függőség?

Az emberi viselkedés jól begyakorolt sémákon alapul, melyeket sokszor már rutinszerűen hajtunk végre. Pontosan egy ilyen séma lehet a rendszeres alkoholfogyasztás is. Ha például a munkahelyünk nagyon stresszes, mert a főnökünk folyamatosan azt várja tőlünk, hogy túlórákat vállaljunk, akkor hamar bevett szokássá válhat, hogy a bennünk gyűlő feszültséget italozással csillapítsuk.

Hisz néhány pohár bor vagy feles után már nem nyomasztanak a gondok, felszabadultnak, megkönnyebbültnek érezzük magunkat. Persze mivel a stresszt kiváltó okot nem kezeltük, ezért másnap minden kezdődik elölről: a munkahelyen egész nap feszültek vagyunk, amit alkohollal orvosolunk. Ez hamar egy rögzült szokássá válhat, míg végül azt vesszük észre, hogy már nem akad olyan nap, amikor nem nézünk a pohár fenekére.

Ekkorra ráadásul már a testi függőség jelei is megjelennek: a szervezetünknek alapesetben nincs szüksége alkoholra, de ha hozzászoktunk, hogy minden nap iszunk, akkor a testünk szinte “követeli” a megszokott mennyiséget. Ha pedig nem jut hozzá, akkor máris jönnek az olyan elvonási tünetek, mint a remegés, az ingerlékenység, az izzadás.

Miért a kiváltó okon kell változtatni?

Minden függő életében van egy olyan trigger, ami előidézi a szerhasználatot. Az előző példa mentén haladva gondoljuk végig: ha a probléma az, hogy a főnökünk túl sokat vár el tőlünk, és emiatt túlterheltek vagyunk, vajon ezt megoldja az alkoholfogyasztás?

Hisz attól még, mert esténként berúgunk, másnap ugyanúgy be kell menni dolgozni, és teljesíteni kell a követelményeket, ami másnaposan ráadásul még nehezebb is lesz. A megoldás tehát az lenne, hogy tisztázzuk a főnökkel, hogy mostantól kevesebb túlórát vállalunk, és több szabadságot veszünk ki.

Csakhogy egy ilyen helyzet arra késztet, hogy kiálljunk a saját érdekeinkért (és ha a főnök vehemens természetű, akkor bizony határozottnak kell lennünk), ami félelemmel tölhet el, és inkább az alkoholba menekülünk a konfliktus elől.

Hogyan érhetünk el valódi változást?

Addikció esetén az első lépés mindig az, hogy beismerjük, segítségre van szükségünk. Ugyanis meg kell szabadulni a testi függőségtől, emellett szembenézni a kiváltó okokkal, és megtanulni kezelni őket. Ez pedig egyedül csak ritkán sikerül.

Kapcsolódó friss hírek

Nagy Márton: a kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

Orbán agya elborult: már a világ összes idei választásának megnyerésére készül

Gázolt az M2-es metró

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő