Súlyos bírságot kapott a Retekklub, amiért megaláztak egy gyereket a Celeb vagyok, ments ki innen! adásában

Részlet az alpári adásból.
Részlet az alpári adásból. Forrás: RTL Klub

Kétmillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL-re a Celeb vagyok, ments ki innen! október 18-i epizódja miatt. Az NMHH csütörtökön azt írta, bejelentések alapján indítottak eljárást, mivel

az adásban a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket.

A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: Si senor! (Igen, uram!). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott – írták.

A közlemény szerint a vizsgálat megállapította, hogy a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést.

A Médiatanács súlyos jogsértést állapított meg és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezen kívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte, a műsorszám sugárzásának idősávjában, legalább két alkalommal és a szolgáltató honlapján hét napig folyamatosan.

A bírság összegének megállapításakor a testület figyelembe vette, hogy az RTL jelentős befolyásoló erejű, országos vételkörzetű televíziós médiaszolgáltatás – tették hozzá.

Az ATV Spirit és a Korona FM is vétett

A testület ezen kívül hiányosságokat tárt fel az ATV Spirit televízió és a kalocsai Korona FM 100 rádió műsorában is.

Közölték azt is, hogy az ATV Spirit tévécsatorna szeptember 12-i és 17-i adásnapjában nem tett közzé híreket. Ezen felül a médiaszolgáltató alulteljesítette a saját készítésű műsorszámok heti minimális közreadási kötelezettségét is. A jogsértés miatt a testület 50 ezer forint bírságot állapított meg.

A kalocsai vételkörzetben működő Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi rádió pedig az október 31-én sugárzott műsorában alulteljesítette a „közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó műsorok szerződésben vállalt arányát”, illetve a hírműsorok, valamint a szöveges tartalom közzétételének mértéke is hiányosságot mutatott. A Médiatanács a fentiek miatt 20 ezer forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára.

Kapcsolódó hírek