Nyakunkon a tél: 50 centis hóréteg is kialakulhat errefelé – hófúvásra, viharokra figyelmeztetnek

Egy kutya ugrál a hóban Kékestetőn 2023. január 16-án.
Egy kutya ugrál a hóban Kékestetőn 2023. január 16-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Némi szünet után érkezik a következő adag csapadék: szerda este fut be a következő mediterrán ciklon, esőt, záporokat hozva előbb a Dunántúlra, majd a középső és keleti tájakra is.

Az Időkép előrejelzése szerint a csapadék csütörtök hajnalban a Dunántúl nagy részén és északon havas esőbe, havazásba vált át. A kiadós csapadék az animáció szerint így éri el az országot óráról órára:

A meteorológusok szerint a hóréteg leginkább a Bakonyban és az Északi-középhegységben vastagodhat, de a Dunántúlon, az alacsonyabban fekvő területeken is sokfelé ébredhetünk holnap havas tájra. A Dunántúl északi felén és néhol északon változó intenzitással egészen késő délutánig kitarthat a havazás.

A térképen jól látszik, hogy hol mennyi hó várható:

A Börzsönyben 10-15 centi friss havat prognosztizálnak csütörtökön, ezzel a Nagy-Hideg-hegyen, a frissen hullott hóval együtt már elérheti a félméteres vastagságot a hóréteg.

Nappal 0 fok feletti értékek várhatók, ezért latyakos utakra, tapadó hóra készülhetünk. Plusz az erős, viharos északnyugati szél miatt a havas vidékeken hófúvás is várható, mely hótorlaszokat emelhet és csökkentheti a látótávolságot.

Az ország keleti felét elviekben elkerüli a havazás, cserébe ott viszont zivatarok alakulhatnak ki.

Kapcsolódó hírek