Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Miért kell a gyerekeknek mesélni?

Miért kell a gyerekeknek mesélni?

A meseolvasás hasznosságáról, fontosságáról már rengeteg cikk született. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban, hogy a meseolvasás és a mesehallgatás mennyi előnnyel bír, és nem csak kisgyermekkorban! Mit tudnak adni nekünk a mesék?

1. A mese csökkenti a szorongást

Az egyik legnagyobb előnye a meséknek, hogy a történetek olyan megoldásokat kínálnak, amelyek segítségével megoldhatjuk a saját problémáinkat, csökkenthetjük a bennünk lévő szorongást. A gyerekek számára ez különösen fontos, ezért érdemes nekik mindennap mesélni.

Ha nincs erre idő, akkor a VOIZ hangoskönyvei jelenthetnek opciót, hiszen itt közel 200 mesekönyv, ifjúsági regény található. A fantasztikus történetek ismert színészek hangján szólalnak meg, ügyelve a megfelelő hangsúlyozásra és az érthetőségre.

A mesék valójában hidak a képzelet és a valóság között, általuk feldolgozható a bennünk rejlő konfliktus. Ahogyan a hős megküzd a sárkánnyal, ugyanúgy mi is megbirkózunk mindennap a minket támadó erőkkel: a stresszes feladatokkal, a határidőkkel, a “nemszeretem” tennivalókkal.

A kisgyermekek számára pedig különösen fontos, hogy hasznosítható mintát találjanak a saját kis életükben adódó nehézségek feloldásához. Egyáltalán nem baj, hogy a mesékben vannak gonosz szereplők is, mert általuk feldolgozható a félelem.

2. A mese fejleszti a szókincset

A mesei kifejezéseket mindenki ismeri: a “Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl…” vagy az “Itt a vége, fuss el véle!” mesebefejezést. Ezek a frazémák hozzáadnak valamit a kultúránkhoz, színesítik nyelvünket.

De mivel a mesék a régmúlt időkből származnak, sok régies, népies kifejezést is tartalmaznak, melyeket illik ismerni. Gondoljunk csak az égig érő paszulyra vagy a kis gömböcre! Ha a gyerekek megismerik e szavak jelentését, választékosabban tudnak majd beszélni, de ami a fő: legközelebb is örömmel tanulnak új kifejezéseket.

3. A mese összeköt

A meseolvasás szokásának kialakítása nagyon fontos lenne, hiszen esténként, mikor besötétedik, a kisgyermekek fantáziájában szörnyek, mumusok jelennek meg. Ilyenkor jólesik nekik a szülők ölelése, az összebújások, a megnyugtató szavak.

Nincs is jobb alkalom, mint ilyenkor elmesélni nekik egy varázslatos történetet egy szegény legényről, aki bátran kiállt a sárkány ellen, vagy egy jóravaló leányról, aki legyőzte a boszorkányt.

A meseolvasás, mesehallgatás tehát biztonságot ad a gyerekeknek, és a meghitt pillanatok erősítik a kötelékeket a szülők és a csemeték között.

4. A mesék által jobban megy a koncentrálás is

A mesék mindig izgalmasak, és mivel sok szereplő is van bennük, nagyon oda kell figyelni a cselekményükre. A mesehallgatás során a figyelem nem kalandozhat el, különben elvesztenénk a fonalat, hogy egy mesei kifejezéssel éljünk.

A történetekre való ráhangolódás segíti a gyermekeket abban is, hogy megtanuljanak egy dologra koncentrálni, ezért is érdemes mesét olvasni nekik mindennap.

Kapcsolódó friss hírek

110 ezerhez közelít a külföldön dolgozó magyarok száma

Nagy baleset az M7-es autópályán, Balatonvilágosnál

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten