Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Amikor csak a szakember segíthet: 3 gyakori és zavaró kártevő

Amikor csak a szakember segíthet: 3 gyakori és zavaró kártevő

Sokféle kártevő keserítheti meg a napjainkat: rágcsálók, rovarok, csak győzzük őket kiismerni és eltávolítani az otthonaink közeléből. A legtisztább házba vagy lakásba is érkezhetnek olyan hívatlan vendégek, akikkel mi magunk nem tudunk elbánni. Ilyenek lehetnek a csótányok, a patkányok vagy az ágyi poloskák. Mindhárom olyan helyekre képes eljutni a házon belül, ahova mi nem tudunk vagy akarunk utánuk menni. A csótányok pélául kifejezetten olyan helyekről jönnek be hozzánk, ami számunkra fertőző lehet (például a csatornák). Ismerjük meg közelebbről ezt a három állatot, hogy hamar és megfelelő módon léphessünk velük szemben.

A csótányok

A csótányokat talán nem kell különösebben részletesen bemutatni. Az élelmiszerüzletek, éttermek, cukrászdák rémálma a csótányok megjelenése. A vizes, nyirkos helyeket kedvelik, így az elhagyatott pincék a csótányok paradicsoma, onnan aztán bátran mozognak a csöveken keresztül szerte a házban. Mindenevő, bármilyen hulladékot elfogyaszt. A hulladéktárolókban, csatornákban is előszeretettel tanyáznak. Elterjedt fajai a német csótány, konyhai csótány, amerikai csótány. Színük fajtól függően a sárgás barnától a vöröses baránig változhat. Méretük elérheti a 40 mm-t is. A fényt és a nyílt tereket kerüli, ezért a fényforrástól menekül. Élettartamuk 100 naptól 1 évig is terjedhet.

Mivel a csótányok eleve fertőző, koszos helyekről érkeznek az általuk megdézsmált élelmiszerek menthetetlenül a kukában kell hogy végezzék. Súlyos betegségeket is terjeszthetnek, ezért csótánygyanú esetén fontos mihamarabb szakemberhez fordulni.

Irtásuk különböző mérgekkel történik, ám megfelelő helyre és útvonalra kell helyezni azokat, valamint az sem mindegy, hogy milyen anyagot használunk. Az ilyen veszélyes anyagokkal pedig jobb, ha a szakembert bízzuk meg.

Megelőzésként annyit tehetünk, hogy az élelmiszerek nagy részét jól záródó dobozokba helyezzük el, valamint rendszeresen ellenőrizzük az olyan helyeket, ahol esetleg felbukkanhatnak.

A patkányok

A csótányok után a patkányok talán azok a kártevők, amikre sokan utálattal tekintenek. A patkányok ügyes és okos állatok lévén sikeresen berághatják magukat a házba, ott pedig kikerülve az egyszerűbb csapdákat hamar elszaporodhatnak. A patkányok kedvelt helyei a padlások, sufnik, garázsok. Fészküket sokféle anyagból építhetik, többek között a szigetelőanyagot sem vetik meg, így ha a szigetelődarabokat látunk elszórva, kezdhetünk aggódni.

A csótányokhoz hasonlóan a patkányok is terjeszthetnek súlyos betegségeket, hiszen a csatornákon keresztül is közlekednek a városokban, ott pedig a szennyvízzel érintkeznek. Az pedig sajnos nem városi legenda, hogy a wc-ben is felbukkanhatnak. Úszni is tudnak, ezért nem jelent gondot a számukra. A vándorpatkánnyal és a házi patkánnyal találkozhatunk leggyakrabban.

Amellett, hogy beszennyezik az élelmiszereket, még az épület szerkezetében is kárt tehetnek. Éles fogaikkal az elektromos vezetékeknek is nekieshetnek, ami tűzveszélyes. Arról nem is beszélve, hogy az éjszaka csendjét hangos kaparászással verik fel, ami rendkívül bosszantó tud lenni.

Az ágyi poloskák

Elsőre nem gondolnánk, hogy egy szinte láthatatlan kis rovar mennyi gondot tud okozni. Nos, az ágyi poloskákkal igencsak meggyűlhet a bajunk. Jelenlétüket a lakásban nagyon nehéz észrevenni, hiszen mindössze 4-6 mm nagyságúak. Kis testüket szőr fedi. Színük a barna és a vörös árnyalatait hozza. Az ágyi poloskákkal az a probléma, hogy a vérünkre fáj a foguk, azaz a szájszervük. Több szúrás után találja meg a megfelelő eret a vérszíváshoz. Ez azt eredményezi, hogy reggelre kis piros pontokkal tarkítva ébredhetünk. Lábai végén kis tapadókorongok is találhatók, ezért könnyen és gyorsan mászik függőleges felületeken is, például a falon vagy a szekrényen.

Nevét onnan kapta, hogy általában az ágyban kerülünk vele kontaktusba. Búvóhelye a házban máshol is lehet, ám táplálkozás céljából éjszaka az ágy környékére vonzza őt a testünkből kiáramló széndioxid és hő. Első jeleit a párnán vagy lepedőn megjelenő barna pöttyök jelenthetik vagy az elhullott egyedek, levedlett bőrök.

Az ágyi poloska kiirtásához szakértelem szükséges, ugyanis nem elég kimosni az ágyneműt és a pizsamát. Az ágykereten és az ágy háttámláján kívül megbújhat a falon lógó fényképek vagy képek hátoldalán, a falak repedéseiben, polcok sarkaiban. Szakszerű irtásuk általában nem is egyszeri kezelésből, hanem 1-2 hetes csúszással két irtási fázisból áll. Szerencsére ma már olyan anyagokkal dolgoznak a szakemberek, ami mellett a lakásban vagy házban lehet maradni.

Az ágyi poloskák leggyakrabban használt bútorokkal érkezhetnek hozzánk, de egy-egy nyaralás vagy telelés alkalmával a különböző hotelekben, szállókban is becsomagolhatjuk őket a bőröndbe. Társasházak, panellakások esetén át is mászhat hozzánk a szomszédból, vagy tőlünk a szomszédba. Fontos tehát, hogy már az első jelek tapasztalásakor cselekedjünk.

Szerencsére az ágyi poloska betegségeket nem terjeszt, csípése azonban viszket, ami kellemetlen lehet.